Niebiańsko puszyste ciasto z rabarbarem. Największy wiosenny przysmak
Ciasto z rabarbarem to pomysł na wyśmienity i lekki placek, w sam raz do kawy. Niebiańsko puszyste ciasto wprost rozpływa się w ustach, cała rodzina będzie zachwycona. Poznaj przepis na największy wiosenny przysmak, czyli ciasto z rabarbarem.
Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do końca czerwca. Pyszne łodygi możemy wykorzystać między innymi do ugotowania wyśmienitego kompotu, a także do ciast biszkoptowych i z kruszonką. Ciasta za każdym razem znikają błyskawicznie.
Rabarbar to przede wszystkim źródło witaminy C, która wzmacnia odporność, uszczelnia żyły, a także spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Rabarbat jest bogaty również w magnez, potas, żelazo.
Mimo, iż roślina wykazuje wiele zdrowotnych właściwości, rabarbar zawiera również szczawiany, które są szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ osadzają się w nerkach. Z tego też względu nie powinniśmy przesadzać z ilością spożywanego rabarbaru, ale ciasto lub kompot w rozsądnych ilościach na pewno nam nie zaszkodzą.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na placek drożdżowy z rabarbarem, truskawkami i kruszonką, palce lizać.
Puszyste ciasto z rabarbarem
Składniki na blachę o wymiarach 24 x 37 cm:
5 łodyg rabarbaru
300 g mąki pszennej
pół szklanki oleu roślinnego
5 dużych jajek
opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cuier puder do dekoracji
Jak zrobić puszyste ciasto z rabarbarem?
Nastaw piekarnik na 170 stopni C z opcją grzania góra- dół. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, białka oddziel od żółtek.
Z białek ubij sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Do masy dodaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników, następnie dodaj rabarbar i ponownie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45- 50 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ kabVisio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaki jest najlepszy sposób przechowywania soli? Kluczowy jest 1 krok
Pyszny chleb z kaszy gryczanej od Anny Lewandowskiej. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie
Źródło: wszystkiegoslodkiego.pl