Smakosze.pl Przepisy Nie kefir, nie mleko lub maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym składniku
canva/artlensfoto

Nie kefir, nie mleko lub maślanka. Najlepsze racuchy zrobisz na innym składniku

26 grudnia 2022

Racuchy na serku homogenizowanym spodobają się nie tylko dzieciom. Są zdecydowanie lżejsze niż przyrządzane na bazie maślanki czy kefiru odpowiedniki, a przy tym mają niesamowity waniliowy aromat. Musicie spróbować.

Jeśli nie wiecie co podać na śniadanie, a macie ochotę na szybki, ciepły posiłek na słodko, racuchy z serka homogenizowanego będą idealne. Ich przygotowanie wymaga jedynie starannego wymieszania składników i usmażenie przysmaku. Warto skosztować — syci na długo.

Przepis na wyśmienite racuchy na serku homogenizowanym

Składniki:

  • 525 g naturalnego serka homogenizowanego

  • 3 duże jaja

  • 225 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 10-20 g cukru (niekoniecznie)

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo do podania:

Jak zrobić racuchy na serku homogenizowanym? Przepis jest bardzo prosty

W większej misce mieszamy serek homogenizowany z jajkami, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Uzyskaną dość gęstą i jednolitą masę smażymy porcjami na dobrze rozgrzanym oleju.

Na jeden placuszek powinno przypadać około 1,5 łyżki ciasta. Zrumienione z obu stron racuchy układamy na bibule lub ręczniku papierowym , by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: racuchy można przygotować również na bazie serka waniliowego lub zamiast cukru wanilinowego użyć esencji waniliowej.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne pyszne placki. Oprócz racuchów warto wypróbować śniadaniowy rarytas z banana i płatków owsianych . Być może też skuszą was słodkie syrniki .

Racuchy na serku homogenizowanym są pyszne
canva/Teleginatania

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy