Mrozisz surowe. czy ugotowane pierogi? Wiemy, jaki sposób jest najlepszy
Mrożenie pierogów w okresie świątecznym jest wyjątkowo popularne.Jak mrozić pierogi, aby nie pękały i nie sklejały się ze sobą? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista, postaramy się jednak rozjaśnić nieco temat.
Pierogi można mrozić zarówno w formie surowej jak i gotowanej. Obie metody posiadają wady i zalety. Jak mrozić pierogi i który sposób jest najlepszy? Po zapoznaniu się z poniższym tekstem będziecie mogli wybrać najwłaściwszy sposób dla swoich potrzeb.
Jak mrozić pierogi gotowane?
Mrożenie ugotowanych pierogów gwarantuje, że podczas odgrzewania farsz będzie odpowiednio ciepły i dogotowany. Takie pierogi można także odsmażać na patelni. Jak mrozić pierogi gotowane?
Ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem oleju pierogi studź na obsypanej mąką tacce. Nie powinny się one ze sobą stykać, dzięki czemu nie posklejają się. Pierogów nie można jednak studzić zbyt długo. Przesuszone zanadto ciasto będzie miało tendencję do pękania.
Tackę z pierogami wstaw do zamrażarki na wstępne mrożenie. Po ok. 2 godzinach możesz poporcjować je w woreczki lub plastikowe pojemniki. Gotowe porcje włóż z powrotem do zamrażarki i odmrażaj wedle potrzeby. Gotowane pierogi w zamrażalniku mogą spędzić do 4 tygodni.
Jak mrozić pierogi surowe?
Jeśli chodzi o mrożenie pierogów surowych, ważna jest jedna zasada. Surowe może być tylko ciasto, farsz zaś należy wcześniej ugotować. Dzięki temu mamy pewność, że podczas rozmrażania nadzienie nie będzie niedogotowane.
Jak mrozić pierogi surowe? Podobnie jak w przypadku gotowanych, porozkładaj je na tacce w odpowiednich odstępach i włóż do wstępnego mrożenia. Po 2 godzinach pierogi możesz podzielić na porcje i wsadzić do zamrażalnika.
Mrożone surowe pierogi mają przydatność do spożycia nawet do 3 miesięcy. Dzięki temu możemy być niemal pewni, że nic się nie zmarnuje. Takich pierogów przed podaniem nie rozmrażamy, a po prostu wrzucamy na osolony wrzątek. Pierogów surowych, w przeciwieństwie do gotowanych, nie możemy odgrzewać na patelni. Odkryj smakowity farsz na wigilijne pierogi. Tradycyjne nadzienie i delikatne ciasto na pierogi znajdziecie w tym przepisie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozgrzewająca herbata zimowa. Idealna na co dzień i od święta
Zapomnij o rosole. Elegancką zupę-krem z pora zrobisz w pół godziny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama