Rewelacyjna surówka z marchewki - dodatki zachwycają
Surówka z marchewki jest klasyką, której nikomu nie trzeba przedstawiać - najczęściej podajemy ją do dań mięsnych. Dodając do niej ananasa, uzyskujemy jeszcze lepszy smak i fakturę. Jest prosta, pyszna i wyjątkowo zdrowa.
Surówka z marchewki to często ulubiony obiadowy dodatek najmłodszych. Dzieci lubią ją z uwagi na słodycz oraz intensywne kolory. Dodatek ananasa może jedynie zwiększyć ich zachwyt.
Zamiast cukru warto jednak dodawać inny słodzik, który jest zdrowszy dla naszych organizmów. Kucharze zalecają stosowanie miodu lub syropu z agawy, a dla osób będących na diecie, poleca się ksylitol lub erytrytol.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z marchewki
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
-
4 marchewki
-
1 jabłko
-
plaster ananasa
-
2 łyżki rodzynek
-
4 łyżek jogurtu
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 szczypta cynamonu
Zacznij od obrania marchewki i umycia jej pod bieżącą wodą. Następnie zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i również zetrzyj na tarce. Ananasa pokrój w drobną kostkę.
Rodzynki namocz przez 15 minut we wrzątku. W osobnej misce umieść jogurt, sól, sok z cytryny oraz szczyptę cynamonu. Wymieszaj sos i odstaw go na bok.
Do marchewki i jabłka dodaj ananasa, sos, odsączone rodzynki i zamieszaj całość. Wstaw surówkę do lodówki, aby się przegryzła. Świetnie pasuje do pieczonych ryb czy mięs . Smacznego.
Źródło: canva.com/caratt, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dorotakaminska.pl