Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina
Zostały Ci jeszcze ogórki? Cudownie! Ukiś je w koreańskim stylu. Niebanalne danie z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie! Sekretem jego smaku jest ostre chilli. Podajemy przepis na cudowny przetwór, który podbije serce niejednego smakosza.
W Korei wszystkie kiszonki z dodatkiem chilli to po prostu kimchi. Zazwyczaj ksii się rzepę, ogórki oraz kapustę pekińską. Chociaż w Polsce dalej prym wiodą ogórki kiszone i małosolne, to warto się również skusić na koreańską wersję tego przysmaku. Jak go zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na ogórki kiszone po koreańsku
Składniki:
-
1,5 kg ogórków gruntowych
-
3 łyżeczki soli kamiennej
-
2 łyżki chilli
-
2 łyżki startego korzenia imbiru
-
6 drobno posiekanych ząbków czosnku
-
2 łyżki sosu sojowego
-
3 młode cebulki
-
szklanka wody
Sposób wykonania:
Umyj ogórki i namocz je w zimnej wodzie przez około godzinę, a następnie potnij je wzdłuż na 6 lub 8 części.
Przełóż warzywa do dużej miski, posyp je solą, chilli, imbirem, czosnkiem oraz cebulką, wlej sos sojowy. Wymieszaj wszystko, tak aby przyprawy pokryły wszystkie ogórki.
Ogórki przełóż do wyparzonego naczynia lub słoików. Dodaj wodę, aby przykryła warzywa. Naczynie przykryj ściereczką lub gazą i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Po dobie schowaj ogórki do lodówki, już po trzech dniach będą one gotowe do jedzenia. Eksperci uważają jednak, że im stoją one dłużej, tym są lepsze. Ogórki kiszone po koreańsku należy przechowywać w chłodzie!
Danie doskonale sprawdzi się jako pikantna przekąska, dlatego szczególnie polecamy ją wielbicielom ostrych smaków. Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne przetwory. Pisaliśmy już m.in. o ogórkach krokodylkach oraz cukinii po meksykańsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se