Smakosze.pl
Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Canva / Volga2012

Chrupiąca, a zarazem soczysta surówka z kapusty pekińskiej

7 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Surówka z kapusty pekińskiej sprawi, że obiad będzie jeszcze bardziej apetyczny. Niepozorny dodatek charakteryzuje się chrupkością i soczystością. Przygotujesz go w mgnieniu oka. Przepis jest banalnie prosty.

Bez wątpienia surówka potrafi zaskoczyć swoimi walorami smakowymi. Nie inaczej jest w przypadku specjały na bazie kapusty pekińskiej. Surówka w tym wydaniu momentalnie znika z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kusząca surówka z kapusty pekińskiej

Nie da się ukryć, że surówka jest jednym z podstawowych dodatków obiadowych. Na naszym portalu niejednokrotnie dzieliliśmy się przepisami na różnego rodzaju warzywne smakołyki. Jakiś czas temu wspominaliśmy o wyśmienitej surówce z selera.

Dziś sięgniemy po przepis na surówkę, w której pierwsze skrzypce gra kapusta pekińska. U jej boku zagości między innymi koperek. Lista składników jest bardzo krótka i żaden z nich nie powinien wzbudzić większego zaskoczenia. Czego będziemy potrzebować?

  • główka kapusty pekińskiej

  • 45 g posiekanego koperku

  • cebula

  • odrobina soli

  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

  • szczypta cukru

  • 10 ml soku z cytryny

  • 10 ml majonezu

  • 15 ml jogurtu naturalnego

Sok z buraka może mocno zaskoczyć

Dlaczego warto pić sok z buraka?

CZYTAJ DALEJ

Surówka z kapusty pekińskiej smakuje obłędnie

Na początku kapistę obieramy z zewnętrznych liści i myjemy. Następnie warzywo drobno szatkujemy. Podobnie postępujemy z cebulą. Oba składniki ze sobą mieszamy i wzbogacamy o koperek.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt łączymy z majonezem i dodajemy do warzyw. Surówkę wzbogacamy o sok z cytryny oraz cukier. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Najłatwiej robi się to przy użyciu dłoni.

Nasza surówka z kapusty pekińskiej jest już gotowa. Z pewnością przypadnie ona do gustu wielbicielom swojskich smaków. Idealnie sprawdza się w roli dodatków do kultowych kotletów. Warto wypróbować przepis na mielone z dodatkiem sera.

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Canva / peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: margarytka.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >