Chrupiąca, a zarazem soczysta surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej sprawi, że obiad będzie jeszcze bardziej apetyczny. Niepozorny dodatek charakteryzuje się chrupkością i soczystością. Przygotujesz go w mgnieniu oka. Przepis jest banalnie prosty.
Bez wątpienia surówka potrafi zaskoczyć swoimi walorami smakowymi. Nie inaczej jest w przypadku specjały na bazie kapusty pekińskiej. Surówka w tym wydaniu momentalnie znika z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kusząca surówka z kapusty pekińskiej
Nie da się ukryć, że surówka jest jednym z podstawowych dodatków obiadowych. Na naszym portalu niejednokrotnie dzieliliśmy się przepisami na różnego rodzaju warzywne smakołyki. Jakiś czas temu wspominaliśmy o wyśmienitej surówce z selera.
Dziś sięgniemy po przepis na surówkę, w której pierwsze skrzypce gra kapusta pekińska. U jej boku zagości między innymi koperek. Lista składników jest bardzo krótka i żaden z nich nie powinien wzbudzić większego zaskoczenia. Czego będziemy potrzebować?
główka kapusty pekińskiej
45 g posiekanego koperku
cebula
odrobina soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
szczypta cukru
10 ml soku z cytryny
10 ml majonezu
15 ml jogurtu naturalnego
Surówka z kapusty pekińskiej smakuje obłędnie
Na początku kapistę obieramy z zewnętrznych liści i myjemy. Następnie warzywo drobno szatkujemy. Podobnie postępujemy z cebulą. Oba składniki ze sobą mieszamy i wzbogacamy o koperek.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt łączymy z majonezem i dodajemy do warzyw. Surówkę wzbogacamy o sok z cytryny oraz cukier. Wszystko jeszcze raz mieszamy. Najłatwiej robi się to przy użyciu dłoni.
Nasza surówka z kapusty pekińskiej jest już gotowa. Z pewnością przypadnie ona do gustu wielbicielom swojskich smaków. Idealnie sprawdza się w roli dodatków do kultowych kotletów. Warto wypróbować przepis na mielone z dodatkiem sera.
Canva / peredniankina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: margarytka.blogspot.com