Rewelacyjne ogórki w zalewie gyros
Zabierasz się niedługo za przygotowanie przetworów z ogórków na zimę? Jeśli tak, poniższa receptura jest wręcz idealna dla ciebie, ponieważ możesz dzięki niej zrobić ogórki w zalewie gyros. Jest aromatyczna, a ogórki wychodzą chrupiące i soczyste.
Ogórki w zalewie gyros są słodko-kwaśne, a silny zapach greckiej mieszanki przypraw sprawiają, że każdy kęs dostarcza niezapomnianych doznań. W sklepie ciężko znaleźć produkt o takiej jakości.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co więcej, samo przygotowanie przetworu jest banalnie proste i polega głównie na połączeniu składników. Resztę pracy wykona za nas czas, podczas którego plasterki ogórka zamarynują się w octowej zalewie.
Przepis na ogórki w zalewie gyros
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
-
2,5 kg niewielkich ogórków
-
3 czerwone papryki
-
2 żółte papryki
-
3 cebule
-
4 duże ząbki czosnku
-
2 płaskie łyżki soli
-
40 g przyprawy do gyrosa
-
500 ml cukru
-
500 ml octu 10%
-
75 ml oleju
Zacznij od umycia ogórków i zalania ich zimną wodą. Mocz je przez 2 godziny, a następnie odetnij ich końcówki i pokrój w grube, około 1 cm plasterki. Plastry przełóż do miski i zasyp solą, mieszając.
Do ogórków dodaj pokrojone w małe kawałki papryki i cebule. W osobnym naczyniu połącz ocet z cukrem, przyprawą do gyrosa, olejem oraz drobno siekanym czosnkiem. Zalej zalewą warzywa i odstaw je pod przykryciem na 10 godzin.
Po tym czasie przełóż warzywa z zalewą do słoików i pasteryzuj przez 15 minut. Po ostygnięciu przełóż je do ciemnego i zimnego miejsca. Po około tygodniu są gotowe do jedzenia.
Źródło: canva.com/smrials, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujebolubie.pl