Smakosze.pl
rosol

Instagram / @magdagessler.official i źródło własne/ jakub kossakowski

Przepis na rosół wg. Magdy Gessler

16 Maja 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Każdy szef kuchni ma swój własny sposób na pyszny rosół. Niektórzy wrzucają do niego pyszne dodatki, inni stosują nietypowe tricki. Wiele osób było ciekawych, jaki sposób na tę potrawę ma Magda Gessler. Ceny w restauracji gwiazdy są w końcu naprawdę spore.

Magda Gessler jest zdecydowanie jedną z najbarwniejszych osób w polskim show biznesie. Gwiazda budzi sporo emocji nie tylko swoim programem Kuchenne Rewolucje, ale również przepisami. Niektóre receptury budzą wiele kontrowersji.

Ostatnio bardzo głośno było o rosole Magdy Gessler. Gwiazda sprzedaje go za aż 60 zł, co dla wielu osób jest zbyt wysoką ceną. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule. Nic dziwnego, że mnóstwo osób zastanawia się, jaki jest patent pani Magdy na tę potrawę. Śpieszymy z odpowiedzią!

Patent Magdy Gessler na rosół

Przede wszystkim znana restauratorka wyznaje jedną dość kontrowersyjną zasadę dotyczącą gotowania rosołu. Nie używa do niego zbyt wiele wody. Na 3 kilogramy warzyw i taką samą porcję mięsa zużywa jej jedynie około 1,5 litra.

Gwiazda proponuje także wykorzystanie do tej zupy mniej popularnych części zwierzęcych m.in. ogonów wołowych lub giczy cielęcych. Powinny one pochodzić jednak wyłącznie z hodowli ekologicznych. 

Restauratorka doradza też do dodania do esencjonalnego wywaru kapusty włoskiej. Jeśli chcemy zaś by zupa była klarowna, powinniśmy jej zdaniem do zimnego i przecedzonego już bulionu dodać dwa białka kurze i podgrzewać go, cały czas mieszając. Poniżej prezentujemy przepis na rosół wg Magdy Gessler.

Niezawodny przepis na rosół Magdy Gessler

Lista składników:

  • szponder wołowy

  • kura rosołowa

  • 5 dużych marchewek

  • 6 pietruszek

  • seler

  • 2 duże cebule

  • por

  • 1/4 kapusty włoskiej

  • pęczek natki pietruszki

  • 2 łyżki lubczyku

  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

  • 6 liści laurowych

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • natka pietruszki

  • 5 goździków

  • sól

Sposób wykonania:

Na początek musimy starannie umyć, a następnie pokroić warzywa i mięso. Cebulę opalamy na suchej patelni. Mięso i włoszczyznę zalewamy zimną wodą i wzbogacamy o przyprawy. Zostawiamy na małym ogniu na około 3 godziny.

Po tym czasie solimy, dodajemy natkę pietruszki oraz lubczyk i gotujemy na małym ogniu rosół jeszcze przez pół godziny. Odcedzamy go dopiero po ostudzeniu.

Tak jak wspominaliśmy wcześniej, jeśli zależy nam na klarownym rosole, powinniśmy dodać do niego 2 białka kurze i powoli podgrzewać mieszając. Na koniec przecedzić przez gazę.

Gessler zaleca podawanie rosołu w filiżankach z posiekaną natką pietruszki lub na talerzach z wermiszelem, domowym makaronem lub lanymi kluseczkami koperkowymi.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

żródło: kuchnia wp/ smaki zycia

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >