Smakosze.pl Przepisy Rewolucyjny sernik jogurtowy Katarzyny Bosackiej. Smakuje jak marzenie, a składniki nie kosztują fortuny
Canva / NatashPhoto ; Instagram @katarzynabosacka

Rewolucyjny sernik jogurtowy Katarzyny Bosackiej. Smakuje jak marzenie, a składniki nie kosztują fortuny

7 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Katarzyna Bosacka zaskoczyła internautów. Zdradziła, w jaki sposób przygotowuje swój sernik. Okazuje się, że jedzeniowa ekspertka rezygnuje z użycia twarogu na rzecz jogurtu greckiego. Dzięki temu wypiek jest dużo zdrowszy, a ponadto zyskuje intrygujący, lekko cierpki posmak.

Sernik Katarzyny Bosackiej to strzał w dziesiątkę

Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie,  ma dobre powody, by postawić na dodatek jogurtu. Jest on bowiem dużo mniej kaloryczny, niż klasycznie używany twaróg. Taki składnik sernika stanowi też bogate źródło białka oraz wapnia. Do tego wszystkiego obłędnie smakuje.

Wielkanocny sernik Katarzyny Bosackiej jest bardzo prosty do przygotowania. Potrzeba do niego zaledwie kilku prostych i niedrogich składników. Trudno wyobrazić sobie bardziej idealny deser. Wypróbujcie ten przepis raz, a z pewnością nie pożałujecie.

Niebywałe, co jest sekretem smaku babki od Magdy Gessler. Aż 3 wyjątkowe składniki

Przepis na jogurtowy sernik Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 8 jajek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 opakowania gęstego jogurtu greckiego (1200 g)

Składniki do dekoracji:

  • ½ tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżka mleka lub śmietanki
  • świeże pistacje
  • konfitura z płatków róż

Doskonały wielkanocny sernik jogurtowy krok po kroku

Przygotowanie sernika zacznij od oddzielenia białek od żółtek . Następnie do żółtek dodaj 3 łyżki cukru pudru. Białka ubij na sztywno z pozostałą jego ilością .

Masło rozpuść w garnuszku, ostudź i dodaj do żółtek . Następnie do tych składników dołóż też jogurt grecki . Wszystko starannie wymieszaj, a na koniec połącz z ubitymi białkami . Uważaj, aby podczas tej czynności piana nie opadła.

Blaszkę do pieczenia sernika Katarzyny Bosackiej wysmaruj tłuszczem . Przelej do niej masę sernikową i wyrównaj jej powierzchnię . Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piecz przez ok. 100 minut, a po upływie tego czasu odstaw do ostygnięcia .

Przygotuj dekorację do sernika . W tym celu białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niej łyżkę mleka lub śmietanki . Powstałą polewą udekoruj upieczony sernik, a na koniec ozdób go kruszonymi pistacjami i odrobiną konfitury . Ciasto najlepiej smakuje podane po porządnym schłodzeniu w lodówce . Sernik bez pieczenia z dodatkiem galaretki będzie ozdobą każdego stołu . Z jogurtu greckiego bez trudu wyczarujesz świetny kanapkowy dodatek .

jogurt grecki.png
Canva / narong27

Źródło: fakt

Makłowicz wyjawił sekret żurku. „Bez tego jest nędzny”
Zapomnij o tarce. Chrupiące placki ziemniaczane zrobisz w 10 minut
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy