Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, co jest sekretem smaku babki od Magdy Gessler. Aż 3 wyjątkowe składniki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.04.2023 12:11

Niebywałe, co jest sekretem smaku babki od Magdy Gessler. Aż 3 wyjątkowe składniki

babka wielkanocna Magdy Gessler
Canva / egiss ; Instagram @magdagessler_official

Babka wielkanocna jest obowiązkową pozycją, jeśli chodzi o świąteczne przysmaki. Wyjątkowy sposób ma na nią Magda Gessler. Restauratorka wzbogaca swój wypiek 3 specjalnymi składnikami. Pierwszy z nich to alkohol, pozostałe 2 spełniają ważną funkcję nie tylko smakową, ale też dekoracyjną.

Babka wielkanocna Magdy Gessler nie ma sobie równych

Babka wielkanocna to uwielbiane przez Polaków ciasto. Stanowi poważną konkurencję dla serników i makowców. Można robić ją w rozmaitych wersjach smakowych. Propozycja Magdy Gessler jest z całą pewnością jedną z najciekawszych.

Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, do swojej babki wielkanocnej dolewa drobinę rumu. Taki dodatek zapewnia wyjątkowy smak i aromat ciasta. W deserze nie może zabraknąć także syropu malinowego oraz przepysznej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Stanowią one kropkę nad i w jej popisie kulinarnej pomysłowości.

Tylko dziś Biedronka rozdaje masło. Trzeba spełnić 1 warunek

Przepis na babkę wielkanocną prosto od Magdy Gessler

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła
  • 10 żółtek
  • 1 białko
  • 70 g drożdży
  • 20 ml rumu
  • 150 g rodzynek
  • cukier wanilinowy
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku malinowego
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • sól

Doskonała babka wielkanocna z wyjątkowymi dodatkami krok po kroku

Rodzynki przeznaczone do babki wielkanocnej przełóż do miseczki i zalej rumem. Odstaw na jakiś czas na bok. W międzyczasie do dużej miski przesiej mąkę, zalej ją wrzącym mlekiem i wstępnie wyrób. Dodaj do niej drożdże i kontynuuj wyrabianie do momentu, aż uzyskasz gładkie nieklejące się ciasto.

Na patelni rozpuść masło do babki wielkanocnej. Ostudź je, a następnie dołóż do ciasta. Dodaj do niego także nasiąknięte rumem rodzynki i dopraw wszystko solą. Po ponownym wyrobieniu odstaw ciasto do wyrośnięcia.

Formę do pieczenia babki wielkanocnej nasmaruj tłuszczem. Przełóż do niej ciasto i ponownie odstaw na bok, aby wyrosło. Następnie piekarnik nagrzej do 180 stopni i wstaw do niego blaszkę wraz z zawartością na ok. 30 minut.

W międzyczasie przygotuj lukier do babki wielkanocnej. Białka jaj wymieszaj z cukrem pudrem, a w drugiej kolejności z syropem malinowym. Powstałą polewą udekoruj upieczone ciasto po jego całkowitym ostygnięciu. Na koniec ozdób całość smażoną skórką pomarańczową. Lewandowska na tradycyjną babkę ma własny nowatorski patent. Przepis na babkę wytrawną podał miłośnikom gotowania Karol Okrasa.

skórka pomarańczowa.png
Canva / karamba70

Źródło: horecatrends