Smakosze.pl

canva/TeresaKasprzycka

Hitowy sernik bez pieczenia z dodatkiem galeretki. Przebój na każdą okazję

11 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ciasto bez pieczenia z galaretkami jest smaczne i proste w przygotowaniu. Serowa masa z dodatkiem owocowych kostek wygląda znakomicie i nie wymaga zastosowania skomplikowanych składników. Musicie skosztować.

Chcąc przygotować efektowne ciasto bez pieczenia, wcale nie musimy uczyć się przyrządzania skomplikowanych kremów. Prosty deser oparty o użycie galaretki — którą zastosujemy zarówno do przygotowania ozdobnych kostek owocowych, jak i do związania masy serowej — będzie się pięknie prezentował. Taki sernik skusi najbardziej wybrednych.

Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretkami

Składniki:
  • 4 galaretki w różnych kolorach

  • 2 galaretki bezbarwne

  • małe, okrągłe biszkopty

  • 45 g cukru pudru

  • 500 g serka mascarpone

  • 500 ml schodzonej śmietany 30%

  • woda

Jak zrobić efektowne ciasto bez pieczenia? Wykorzystajcie galaretki owocowe

Zaczynamy od przygotowania różnokolorowych galaretek zgodnie z instrukcją na opakowaniu, korzystając z nieco mniejszej ilości wody — zamiast 500 ml użyjemy tylko 375 ml płynu. Przyrządzamy je w osobnych naczyniach i odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe owocowe desery kroimy w kostki.

Na dnie 26 cm układamy papier do pieczenia tak, aby nadmiar znalazł się poza obręczą. Wykładamy je biszkoptami. Dwa opakowania galaretki bezbarwnej przygotowujemy w 375 ml wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę 30% łączymy z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Gdy uzyskamy gęsty krem, stopniowo, nie przerywając miksowania, wlewamy tężejącą galaretkę bez koloru.

Na koniec do serowej masy wrzucamy kolorowe kostki z galaretki i delikatnie mieszamy. Całość przenosimy do tortownicy i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ciasto bez pieczenia z owocowymi kostkami dekorujemy świeżymi owocami lub musem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Koniecznie wyprobujcie włoski deser tiramisu na biszkoptach . Być może spodoba wam się też przysmak inspirowany wafelkiem Grzesiek .

Ciasto bez pieczenia z galaretkami jest doskonałe
canva/menikwidyowati's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >