Robię tak, gdy tylko pojawią się truskawki. Później cieszę się nimi przez cały rok
Uwielbiam truskawki w każdym wydaniu. Dzięki tej metodzie cieszę się ich słodkim i pysznym smakiem przez cały rok. Dlatego ten przydatny sposób polecam każdemu smakoszowi tych apetycznych owoców.
Smak truskawek na dłużej
Lubisz truskawki ? Ja za nimi przepadam i wypatruję ich na straganach. Słodkie, soczyste i w pięknym kolorze chciałoby się zatrzymać znakomity smak na dłużej. Udaje mi się to dzięki temu sposobowi. Owoce zamykam w słoiczkach i pasteryzuje. Powstaje pyszny kompot pełen truskawek.
Cieszę się tym smakiem nawet przez cały rok. Polecam ten sposób na truskawki . Gwarantuję, że chętnie sięgniesz po słoiczek zimą, wypijesz kompot, a owoce zjesz ze smakiem lub dodasz do deseru . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Moja Kuchnia Tanja. Stamtąd też pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak pasteryzować truskawki?
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 2 łyżki cukru na każdy słoiczek
Przygotowanie truskawek w słoiczkach zacznij od przełożenia owoców do garnka. Zalej je do pełna zimną wodą i odstaw na 20 minut . Po upływie tego czasu wylej wodę, pozbądź się szypułek i ułóż truskawki w wyparzonych wcześniej słoiczkach. Do każdego z nich wsyp 2 łyżki cukru i zalej wrzątkiem tak, by owoce były przykryte wodą.
Słoiczki zakręć, a na dnie garnka połóż bawełnianą ściereczkę. Wlej zimną wodę, powinna sięgać do ¾ wysokości słoiczka. Gotuj 15 minut pod przykryciem od momentu wrzenia wody. Następnie po pasteryzacji, gdy słoiczki ostygną odstaw je w ciemne i zimne miejsce.
Truskawki przez cały rok
Pasteryzowane truskawki przydadzą się w kuchni przez cały rok. Z przyjemnością sięgniesz po taki kompot pełen owoców. Możesz je dodać do deserów, jogurtów czy owsianki . Polecam ten sposób na kompot z truskawek. Dzięki niemu, masz je na wyciągniecie ręki, kiedy tylko chcesz.
Sposób jest prosty i poradzi sobie z nim nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Truskawki ze słoiczków są pyszne, aromatyczne i mają smak wiosny i lata. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pulpety w wybornym sosie. Radziliśmy, jak zrobić schabowe lepsze od kotletów z restauracji Magdy Gessler.