Smakosze.pl Przepisy Robię tak, gdy tylko pojawią się truskawki. Później cieszę się nimi przez cały rok
Fot. YouTube/kuhinjatanja

Robię tak, gdy tylko pojawią się truskawki. Później cieszę się nimi przez cały rok

9 maja 2024

Uwielbiam truskawki w każdym wydaniu. Dzięki tej metodzie cieszę się ich słodkim i pysznym smakiem przez cały rok. Dlatego ten przydatny sposób polecam każdemu smakoszowi tych apetycznych owoców.

Smak truskawek na dłużej

Lubisz truskawki ? Ja za nimi przepadam i wypatruję ich na straganach. Słodkie, soczyste i w pięknym kolorze chciałoby się zatrzymać znakomity smak na dłużej. Udaje mi się to dzięki temu sposobowi. Owoce zamykam w słoiczkach i pasteryzuje. Powstaje pyszny kompot pełen truskawek.

Cieszę się tym smakiem nawet przez cały rok. Polecam ten sposób na truskawki . Gwarantuję, że chętnie sięgniesz po słoiczek zimą, wypijesz kompot, a owoce zjesz ze smakiem lub dodasz do deseru . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Moja Kuchnia Tanja. Stamtąd też pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

truskawki
Fot. YouTube/kuhinjatanja
Dziś się zaczęło, w Biedronce powariowali. Na widok tych cen każdy złapie się za głowę

Jak pasteryzować truskawki?

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru na każdy słoiczek

Przygotowanie truskawek w słoiczkach zacznij od przełożenia owoców do garnka. Zalej je do pełna zimną wodą i odstaw na 20 minut . Po upływie tego czasu wylej wodę, pozbądź się szypułek i ułóż truskawki w wyparzonych wcześniej słoiczkach. Do każdego z nich wsyp 2 łyżki cukru i zalej wrzątkiem tak, by owoce były przykryte wodą.

Słoiczki zakręć, a na dnie garnka połóż bawełnianą ściereczkę. Wlej zimną wodę, powinna sięgać do ¾ wysokości słoiczka. Gotuj 15 minut pod przykryciem od momentu wrzenia wody. Następnie po pasteryzacji, gdy słoiczki ostygną odstaw je w ciemne i zimne miejsce.

Truskawki przez cały rok

Pasteryzowane truskawki przydadzą się w kuchni przez cały rok. Z przyjemnością sięgniesz po taki kompot pełen owoców. Możesz je dodać do deserów, jogurtów czy owsianki . Polecam ten sposób na kompot z truskawek. Dzięki niemu, masz je na wyciągniecie ręki, kiedy tylko chcesz.

Sposób jest prosty i poradzi sobie z nim nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Truskawki ze słoiczków są pyszne, aromatyczne i mają smak wiosny i lata. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pulpety w wybornym sosie. Radziliśmy, jak zrobić schabowe lepsze od kotletów z restauracji Magdy Gessler.

truskawki
Fot. YouTube/kuhinjatanja
Pokrój cebulę i ułóż plastry schabu. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Weź mięso mielone i rozsmaruj na chlebie. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy