Pokrój cebulę i ułóż plastry schabu. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Ze schabu zwykle robimy kotlety na obiad. Jednak dzięki temu przepisowi przyrządzam to mięso zupełnie inaczej. Kroję cebulę i układam na niej plastry schabu. Do tego jeszcze apetyczne dodatki i niebawem smaczny posiłek jest gotowy.
Schab z cebulą poleca się na obiad
Kotlety schabowe są smaczne, szybkie w przygotowaniu i bardzo lubiane. Też często je przyrządzałam, ale teraz ze schabu robię coś innego. Przyrządzam apetyczne danie z cebulą i pieczarkami. Na cebuli układam schab, a na nim pieczarki.
Oprócz tego dodaję plastry pomidorów i ser żółty. Taki danie zapiekam, a po 50 minutach obiad ze schabu jest już gotowy. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Gute Rezepte. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Wyrzucasz kiełkujący czosnek? Nigdy tego nie rób, jest cenniejszy niż myśliszJak zrobić schab zapiekany z cebulą i pieczarkami?
Składniki:
- 700 g schabu
- 4 cebule
- 300 g pieczarek
- sól
- pieprz
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie obiadu zacznij od pokrojenia schabu w dość grube plastry. Mięso oprósz solą i pieprzem. Cebulę posiekaj, naczynie żaroodporne posmaruj oleje i ułóż w nim pokrojoną cebulę. Na niej połóż plastry schabu i podsmaż pieczarki.
Dopraw je solą, pieprzem i wymieszaj. Pieczarki ułóż na mięsie, a na nim plastry pomidora. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po upływie tego czasu danie wyjmij i posyp startym żółtym serem. Zapiekaj jeszcze 10 minut w 200 stopniach.
Schab z cebulą i dodatkami czaruje smakiem
Tak przygotowany schab od razu podawaj. Jest niezwykle soczysty, mięciutki i dosłownie rozpływa się w ustach. Cebula, pieczarki i pomidory podkreślają jego wyjątkowy smak. Dlatego skorzystaj z tego przepisu i przyrządź to danie na rodzinny obiad.
Będzie smakowało z młodymi ziemniakami z koperkiem. Taki obiad zaspokoi głód każdego smakosza. Schab z cebulą nie ma sobie równych. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wartościowy syrop z pędów sosny. Radziliśmy, w jaki sposób najlepiej przechowywać koperek, by długo nam służył.