Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozdrobnij w moździerzu, a potem natrzyj nimi kotlety schabowe. Będą lepsze niż od Gessler
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.05.2024 13:13

Rozdrobnij w moździerzu, a potem natrzyj nimi kotlety schabowe. Będą lepsze niż od Gessler

kotlety schabowe
fot. Canva

Tradycyjne kotlety schabowe – rozbite, panierowane i smażone – są wszechobecne w polskiej kuchni. Aż czasem zapominamy, że można zrobić je na różne sposoby. Oto jeden z nich.

Schab marynowany

Choć kotlety schabowe to dosłownie symbol polskiej kuchni znany we wszystkich domach w kraju, schab wcale nie jest najprostszym produktem kulinarnym. Jest chudy, a to oznacza, że trzeba zabiegów, by wyszedł miękki. Oczywiście sprawia to też, że należy do raczej zdrowych mięs – bogatych w białko, ubogich w nasycone tłuszcze. A zatem – że jeśli już jeść mięso, to właśnie takie.

Co więc zrobić, by bardziej miękki i łatwiejszy w obróbce? Oczywiście, marynować. Takie marynaty to dwa grzybki w barszczu, bo nie tylko zmiękczają mięso, lecz także dodają mu smaku. Tak, tak: panierowane kotlety schabowe mogą nabierać dodatkowych smaków, choć niektórym nie mieści się to w głowie.

nacierane kotlety schabowe
fot. Canva
Tik tokerka ugotowała obiad za 3.36 zł. Internauci biją brawo, ale mają 1 wątpliwość

Marynowane kotlety schabowe

Prezentujemy jeden możliwy przepis. Można go nazwać marynatą po myśliwsku – za sprawą jałowca, cząbru czy ziela angielskiego. Jednak to prosta droga do eksperymentów – mięso można przyprawiać za pomocą ziół, ale i różnych produktów: nabiału (jak maślanka czy kefir), kwasów (sok z cytryny, ocet winny), a nawet alkoholi (jak brandy czy wino).

Składniki

  • 400 g kotletów ze schabu wieprzowego
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 owoce jałowca
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • Szczypta cząbru
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Bułka tarta, mąka i jajko do panierowania
  • Sól, tłuszcz do smażenia

Zioła do natarcia mięsa

Ziele angielskie, owoce jałowca i kmin rzymski (jeśli używamy ziarnistego) rozcieramy w moździerzu. Łączymy z pozostałymi składnikami marynaty (oprócz liści laurowych). Dodajemy sól i dokładnie mieszamy.

Schab dzielimy na kotlety o grubości ok. 2 cm. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na płasko. Kotlety nacieramy dokładnie marynatą i układamy jeden na drugim, przekładając je liśćmi laurowymi.

Tak zamarynowane kotlety wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Chłodziarkę muszą opuścić na co najmniej pół godziny przed smażeniem, by na patelnię trafiały w temperaturze pokojowej.

Kotlety obtaczamy w mące, następnie w rozbitym jajku i w bułce tartej. Smażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu o wysokim punkcie dymienia, obracając kilka razy, by były złociste, ale nie brązowe.

Wypróbuj też przepisy na szparagi w cieście francuskim i pierogi ze szpinakiem.

przyprawy do marynowania
fot. Canva