Smakosze.pl Przepisy Robię ten obiad, gdy nie mam czasu i pomysłów. Rodzina zajada, aż się uszy trzęsą
fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Robię ten obiad, gdy nie mam czasu i pomysłów. Rodzina zajada, aż się uszy trzęsą

7 sierpnia 2024

Ten przepis na szybki obiad łączy w sobie prostotę kotletów mielonych i pełnię smaku zrazów. Przygotowuje się go naprawdę ekspresowo, a w skład zrazów wchodzą składniki dostępne zawsze pod ręką. To mój ulubiony pomysł na obiad z mięsa mielonego.

Zrazy czyi pomysł na obiad z mięsa mielonego

W porównaniu do soczystych i pełnych w smaku zrazów zwykłe kotlety mielone mogą wydawać się suche. Ten przepis rozwiązuje problem kompromisem. Wykorzystujemy tu niezwykłą wszechstronność mięsa mielonego, z którego z łatwością przygotowujemy nietypowe kotlety, a następnie dusimy je w sosie własnym.

Pomysł na obiad z mięsa mielonego może wydać się znajomy wszystkim tym, którzy mają doświadczenie w przygotowywaniu zwykłych kotletów. Warto więc potraktować go jako swego rodzaju trik na nadanie im nowej formy, ale nie rezygnować ze sprawdzonych metod i własnych przepisów na mielone.

boczek do zrazów
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Mój pasztet z cukinii słynie w całej rodzinie. Zawsze dodaję do niego łyżeczkę tej przyprawy

Zraziki z mięsa mielonego- najlepszy pomysł na obiad

Podobny przepis znaleźć można na kanale Kulinarne przygody, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego pomysłu na obiad z mięsa mielonego. Autorka używa tam mięsa wieprzowo-wołowego. Nasz przepis pozostaje przy tradycyjnym wieprzowym mielonym .

Składniki

  • 1 kg mielonej wieprzowiny (np. karkówka + szynka)
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 2 jajka
  • 3 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 50 ml mleka
  • 1 paczka plastrów wędzonego boczku.
  • Papryka, ogórki kiszone, czerwona cebula
  • Mąka do obtaczania i zagęszczania sosu, ziele angielskie i liście laurowe
  • Sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona

Przygotowanie pomysłu na obiad z mięsa mielonego krok po kroku

Wszystkie składniki z wyjątkiem warzyw umieszczamy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę. Zwilżonymi w oliwie dłońmi dzielimy je na kulki o wielkości podobnej jak nie za duże kotlety mielone. Od tego momentu przygotowujemy je bardziej jako zrazy.

Paprykę i ogórki kroimy w podłużne paski, a cebulę w pióra, by dało się nimi łatwo faszerować mięso. Kotlety rozgniatamy na płasko, układamy na nich po kawałku każdego warzywa oraz po pół plasterka boczku. Zrazy zaklejamy dokładnie i obtaczamy w mące .

Mięso układamy na rozgrzanym oleju i obsmażamy z każdej strony na złocisto. Kiedy zbrązowieją, zalewamy je bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem przez ok. pół godziny .

Po zdjęciu zrazików z patelni odlewamy nieco sosu do szklanki i rozrabiamy z mąką. Następnie wlewamy z powrotem zahartowaną mąkę i zagęszczamy sos do pożądanej gęstości . Tak przygotowany pomysł na obiad z mięsa mielonego świetnie będą komponować się z ziemniakami.

Wypróbuj też przepisy na kluski z mięsem według Heni Foks i surówkę z młodej kapusty .

zawijanie zrazów
fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Zapomnij o jajecznicy i omlecie. Ten sposób na śniadanie bije je na głowę
Dietetyk powiedział głośno prawdę o jajkach. O ich wpływie na mózg większość osób nie ma pojęcia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy