Henia zdradziła przepis na kluski z mięsem z rosołu. Spróbuj raz, a będziesz je robić co tydzień
Wiele gospodyń zadaje sobie pytanie, co zrobić z mięsem z rosołu? Warto sięgnąć po przepis Heni Foks i przyrządzić smakowite kluski z takim mięsem. Proste i pyszne, co tydzień będą gościły na twoim stole.
Mięso z rosołu pełne smaku
Czy w niedzielę podałaś rosół na obiad? Być może dziś zastanawiasz się, co można zrobić z mięsem z rosołu. Warto je wykorzystać, bo jest apetyczne i doda smaku wyśmienitym kluskom. Polecamy przepis Heni Foks, który na gotowaniu doskonale się zna. Popularna youtuberka z mięsa z rosołu robi pyszne kluski.
Wystarczy zaledwie kilka składników, by przyrządzić danie, że palce lizać. Kuski z mięsem z rosołu polubi cała rodzina. Gdy raz sięgniesz po przepis, to już co tydzień będziesz z niego korzystać. Znajdziesz go na kanale YouTube Heni Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Nigdy nie wyrzucaj tej części rzodkiewki. Jest pełna wartościowych składników, warto to wykorzystaćJak zrobić kluski z mięsem z rosołu z przepisu Heni Foks?
Składniki na kluski:
- 1 ½ ziemniaków
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- sól
Składniki na farsz:
- 600 g mięsa gotowanego z rosołu
- 1 cebula
- 1 łyżka tłuszczu
- sól
- pieprz
- boczek i cebula do okrasy
Przygotowanie dania zacznij od zmielenia mięsa z rosołu. Formuj z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Boczek pokrój i podsmaż na patelni. Dodaj cebulę, a ziemniaków przepuść przez praskę. Wbij do nich 2 jajka i szklankę mąki ziemniaczanej.
Masę dokładnie wyrób, ewentualnie możesz dosypać jeszcze mąki. Weź trochę ciasta, rozpłaszcz i nałóż kuleczkę z mięsa mielonego z rosołu. Następnie ją zaciśnij i uformuj pyzę. Zrób tak z całą masą i mięsem z rosołu.
Henia Foks i jej sposoby na mięso z rosołu
Henia Foks poleca też inny sposób na mięso z rosołu. Blat trzeba oprószyć mąką, z masy zrobić wałek i pokroić go na 4-centymetrowe kawałki. Do środka należy nałożyć mięso i kluski można już gotować. Warto użyć dużej ilości wody.
Kluski gotuj 5 minut od zagotowania. Danie podaj z podsmażoną cebulką i boczkiem. Jest pyszne i żaden smakosz nie przejdzie obok niego obojętnie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto, które smakuje lepiej, jak z cukierni. Informowaliśmy też, co znany tiktoker powiedział o kulinarnej karierze Magdy Gessler.
Źródło: YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Zdjęcia: screen YouTube/HeniaFoksprzepismamypl