Smakosze.pl Przepisy Robię ten sernik na zimno tylko z 2 składników. Szybciej i łatwiej się nie da
fot. youtube.com/domowaanna6291

Robię ten sernik na zimno tylko z 2 składników. Szybciej i łatwiej się nie da

10 czerwca 2024

Dosłownie dwa składniki. Czy to możliwe? Tak, to ciast jest nawet prostsze niż te przygotowywane z domowej mieszanki. Schłodzone jest doskonałym akompaniamentem letnich deserów, a przygotowanie go wymaga dosłownie kilku kroków.

Sernik na zimno

To ciasto , wbrew pozorom, jest najprawdziwszym sernikiem na zimno . Oprócz sera zawiera jeszcze tylko jeden składnik. Jest nią galaretka owocowa . Dlatego ciasto to może mieć dowolny smak i kolor.

Ci, którym przygotowanie ciasta z zaledwie dwóch składników wydaje się zbyt proste, mogą decydować się na urozmaicenie przepisu na równie proste sposoby jak samo przygotowanie. Można np. wyłożyć formę dodatkowo plasterkami owoców, a także mieszać smaki i aromaty .

galaretka w kostkę
fot. youtube.com/domowaanna6291
Weź ogórki kiszone, ser i szynkę i zawiń w ciasto francuskie. To idealny pomysł na kolację

Owocowy sernik na zimno

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Domowa Anna, gdzie zaproponowany jest sernik na zimno o smaku kiwi. Warto wypróbować chyba najbardziej letnią wersję smakową – cytrynową lub cytrynowo-miętową.

Składniki

  • 4 opakowania galaretki cytrynowej
  • 250 g mielonego twarogu
  • Opcjonalnie: kilka kropel aromatu miętowego
  • Opcjonalnie: kilka plasterków cytryny

Ciasto bez pieczenia

Dwie galaretki wsypujemy do miseczki i zalewamy trzema szklankami gorącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia – najlepiej w silikonowej foremce. Kiedy galaretka będzie stężała, kroimy ją w kostkę i umieszczamy w formie, w której przygotowujemy nasz sernik na zimno. Na spód formy można też ułożyć plasterki cytryny.

Pozostałe galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Studzimy i mieszamy mikserem ze zmielonym twarogiem . Można dodać kilka kropel aromatu miętowego .

Masę serową wylewamy do naczynia wypełnionego kostką galaretki . Na tym etapie wszystko powinno być już na tyle chłodne, by można było od razu wstawić ciasto do lodówki. Deser wyjmujemy po kilku godzinach i delikatnie wykładamy z formy.

Wypróbuj przepisy na ciasto jogurtowe na zimno i ciasto „kora dębu” .

zalewanie glaretki
fot. youtube.com/domowaanna6291
Wachowicz miesza go z dżemem i zalewa sałatę lodową. Taka surówka to prawdziwy rarytas
Dziadek mieszał 3 składniki i podlewał nimi pomidory. Jego zbiory robiły wrażenie co rok
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy