Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz miesza go z dżemem i zalewa sałatę lodową. Taka surówka to prawdziwy rarytas
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.06.2024 18:33

Wachowicz miesza go z dżemem i zalewa sałatę lodową. Taka surówka to prawdziwy rarytas

Ewa Wachowicz
fot. facebook.com/ewawachowiczofficial; Canva

Ewa Wachowicz pokazała swój sposób na dressing do bardzo prostej sałatki. Okazuje się, że dżem malinowy nawet zwykłym składnikom dodaje niezwykłego smaku. Z takim sosem każda sałatka jest w jakimś sensie sałatką owocową.

Sałata z kapusty lodowej

Wiele przepisów co i rusz przypomina nam, że owoce nie muszą być produktem deserowym. Jabłka, maliny czy truskawki mają w sobie tyle aromatów typowo roślinnych czy kwasowych, że lekka słodycz nie przeszkadza w łączeniu ich z wytrawnymi czy słonawymi smakami – a wręcz przeciwnie. To taka odwrotność marchewek i buraków, które – na codzień uważane za warzywa – świetnie odnajdują się w kompozycjach deserowych.

Obok doskonałych sałatek takich jak ta ze szparagami i truskawkami, świetnie w daniach tego typu odnajdują się maliny. Możemy dodać ich owoce jako składnik sałatki. Ewa Wachowicz podsuwa jednak inny pomysł: przygotowanie owocowego winegretu.

dżem malinowy
fot. Canva
Dziadek mieszał 3 składniki i podlewał nimi pomidory. Jego zbiory robiły wrażenie co rok

Malinowy winegret do sałatki

Nie ma w tym przepisie nic niecodziennego dla żadnej gospodyni, która w swoim repertuarze ma sos typu winegret. Połączenie octu balsamicznego i oliwy to przecież klasyka kuchni. Jednak u Wachowicz, w zestawieniu z dżemem malinowym ta klasyka ma wyjątkowy charakter.

Składniki

  • 1 sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka dżemu malinowego
  • Sól, pieprz

Sałatka Ewy Wachowicz

Do miski wrzucamy porwane na małe kawałki liście sałaty lodowej. Ewa Wachowicz radzi, by głąba kapuścianego pozbyć się mocnym uderzeniem kapusty o deskę. Pomidora kroimy w cząstki, a paprykę w kostkę.

Do małego słoiczka wlewamy oliwę i ocet balsamiczny. Dodajemy dżem malinowy, małą szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Słoiczek zakręcamy i mocno wstrząsamy. Tak powstanie zawiesista malinowa emulsja. Sałatkę polewamy sosem na krótko przed podaniem.

Wypróbuj też przepisy na zupę pulpetową i paluszki ziemniaczane.

malinowy winegret
fot. Canva