Robię to ciasto zamiast makowca i piernika. Co roku to hit na świątecznym stole
Makowiec i piernik to ciasta, które zajadamy z apetytem w Boże Narodzenie. Jednak ja zamiast tych wypieków robię coś zupełnie innego. To świąteczne połączenie makowca z piernikiem. Ciasto jest hitem na bożonarodzeniowym stole i znika w mgnieniu oka z talerzy.
Połącz makowiec z piernikiem i ciesz się tym smakiem
Ciasto, które chcę wam zaproponować, z pewnością ucieszy smakoszy makowca i piernika. Te ciasta są jednymi z najchętniej podawanych wypieków w Boże Narodzenie. Też kiedyś je piekłam, ale odkąd znalazłam przepis, którym chcę się z wami podzielić, tylko takie ciasto robię na święta.
Mianowicie piekę wyśmienity makowiec w cieście piernikowym. To pyszne połączenie makowca z piernikiem. Ciasto zaskakuje swym smakiem i po prostu rozpływa się w ustach . Ani mali, ani duzi nie mogą sobie odmówić kolejnej porcji świątecznego wypieku. Ten przepis to dosłownie magia świąt!
Jak zrobić makowiec w cieście piernikowym?
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
- 500 g maku
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka miodu
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 białka
- 3 jabłka
- orzechy
Przygotowanie makowca w cieście piernikowym zaczynamy od wlania stopionego masła do miski z mąką. Dalej wsypujemy cukier, wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i dodajemy też miód. Składniki bardzo dokładnie łączymy.
Teraz przygotowujemy masę makową do ciasta. Zalewamy ją wcześniej 2 szklankami wrzątku i zostawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wlewamy do masy stopione masło, dodajemy miód, cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia . Dorzucamy też garść orzechów i aromat waniliowy. Pora na dodanie pokrojonych w kostkę jabłek. Dokładamy też 2 ubite białka.
Makowiec w cieście piernikowym najlepszy na Boże Narodzenie
Teraz bardzo dokładnie łączymy składniki masy makowej. Wyrabiamy też ciasto, którym już wcześniej się zajęliśmy . Formę o wymiarach ok 27x17 cm wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Na nim rozprowadzamy masę makową.
Makowiec w cieście piernikowym pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut. Ciasto możemy posypać startą czekoladą. Jest obłędnie pyszne, aromatyczne i pachnie Bożym Narodzeniem. To prawdziwy hit, który będzie smakował domownikom. Pisaliśmy o wybornym makowcu z przepisu siostry Anastazji. Radziliśmy też, jak przechowywać to ciasto, by zachowało świeżość.
Źródło: YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl