W życiu nie jadłem tak delikatnej wołowiny. Duszenie w warzywach poradzi sobie z najtwardszym mięsem
![None](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_1_8c83faab93.jpg)
Nawet najtwardsza wołowina musi ulec. Długotrwałe duszenie w warzywach to świetny sposób na tańsze części mięsa. Jest soczyste, smakowite i bardzo delikatne. Wszystko zrobi za nas brytfanna.
Każde mięso musi ulec
Za wołowiną ciągnie się ponura legenda mięsa twardego i takiego, które łatwo źle przyrządzić. Niektórzy uważają, że do jedzenia nadaje się tylko polędwica, bo jest krucha i miękka. Oczywiście, każde mięso można popsuć, jeśli nieumiejętnie się je przyrządza. Jednak jest sposób na to, by je uratować.
Jego stuprocentową skuteczność doskonale można wypróbować na kawałku tańszej wołowiny, a więc na mięsie twardszym, trudniejszym, wymagającym. Potrzeba tylko sposobu, odpowiedniego naczynia i czasu.
![IMG_3800.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_3800_c4c3d34d86.jpg)
Każde mięso można uratować
Garnek o grubym dnie lub brytfanna, maleńki ogień, warzywa i przyprawy oraz czas tworzą danie zupełnie niezwykłe. Trudno uwierzyć, że wołowina może być tak miękka. Duszenie w jarzynach z dodatkiem ziół sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne.
Poza tym – rozpada się a warzywa zamieniają w gęsty, mięsno-jarzynowy sos. Co więcej, możemy w ten sposób dusić wołową pręgę, albo jakikolwiek kawałek wołowiny, co do którego wątpimy w kulinarny sukces. Nawet, kiedy w pewnej chwili mięso wydaje się twarde, nie można się poddawać. Zmięknie. Trzeba tylko poczekać.
![IMG_3721.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_3721_d880171a03.jpg)
Włoska robota
Włosi z okolic Mediolanu wymyślili danie, które nazwali ossbuco, czyli “kość z dziurką”. Nazwa jasno wskazuje na gicz, czyli nogę z kością szpikową. Jednak po włosku podobne danie robi się z cielęciny, a więc mięsa daleko bardziej szlachetnego, młodszego i łatwiejszego.
Włoskie ossobuco dusi się dość krótko, jest daniem z kawałka mięsa. Z pręgą wołową nie jest tak prosto, trzeba dusić ją znacznie dłużej. Jednak w tym daniu nie zależy nam na tym, by cały kawałek mięsa trafił na talerz. Przepis na duszoną pręgę kończy się czymś w rodzaju gulaszu, którego nie trzeba kroić, który sam się rozpada.
![Projekt bez nazwy-kopia.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_kopia_5e53710623.jpg)
Pręga wołowa duszona w warzywach
Składniki:
Grube plastry pręgi wołowej, najlepiej z kością szpikową
2-3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
2-3 gałązki selera naciowego (opcjonalnie)
Puszka pomidorów
Półtora litra buliony mięsnego lub warzywnego (można zastąpić go wodą)
Mąka
Sól
Pieprz
Odrobina tłuszczu do smażenia
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokroić w plasterki, cebule w pióra
- Plastry pręgi umyć i osuszyć
- Oprószyć z obu stron solą i pieprzem, wklepać przyprawy w mięso
- Starannie obsypać mąką z obu stron
- Podsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej w tym samym garnku lub brytfannie, w którym zamierzamy dusić
- Obsmażone mięso wyjąć z garnka, wrzucić do niego warzywa, lekko obsmażyć
- Na warzywach położyć mięso, zalać bulionem tak, by mięso było prawie przykryte
- Zmniejszyć ogień, garnek lub brytfannę szczelnie przykryć
- Dusić na bardzo małym ogniu przez trzy godziny aż mięso zacznie się rozpadać, w razie potrzeby uzupełniać bulion lub wodę
- Na końcowym etapie dodać pomidory z puszki, dusić jeszcze 30-60 minut
Do duszonego mięsa można na każdym etapie dodać ulubione przyprawy lub zioła. Doskonale pasuje tu tymianek albo rozmaryn. Tak uduszone mięso najlepiej sprawdza się z sypkimi dodatkami (ryż, kasza, bulgur, kuskus, polenta).
![Projekt bez nazwy.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_ffc88a8f32.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_fot_Eurosport_37e8d1402c.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)