W życiu nie jadłem tak delikatnej wołowiny. Duszenie w warzywach poradzi sobie z najtwardszym mięsem
Nawet najtwardsza wołowina musi ulec. Długotrwałe duszenie w warzywach to świetny sposób na tańsze części mięsa. Jest soczyste, smakowite i bardzo delikatne. Wszystko zrobi za nas brytfanna.
Każde mięso musi ulec
Za wołowiną ciągnie się ponura legenda mięsa twardego i takiego, które łatwo źle przyrządzić. Niektórzy uważają, że do jedzenia nadaje się tylko polędwica, bo jest krucha i miękka. Oczywiście, każde mięso można popsuć, jeśli nieumiejętnie się je przyrządza. Jednak jest sposób na to, by je uratować.
Jego stuprocentową skuteczność doskonale można wypróbować na kawałku tańszej wołowiny, a więc na mięsie twardszym, trudniejszym, wymagającym. Potrzeba tylko sposobu, odpowiedniego naczynia i czasu.
Każde mięso można uratować
Garnek o grubym dnie lub brytfanna, maleńki ogień, warzywa i przyprawy oraz czas tworzą danie zupełnie niezwykłe. Trudno uwierzyć, że wołowina może być tak miękka. Duszenie w jarzynach z dodatkiem ziół sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne.
Poza tym – rozpada się a warzywa zamieniają w gęsty, mięsno-jarzynowy sos. Co więcej, możemy w ten sposób dusić wołową pręgę, albo jakikolwiek kawałek wołowiny, co do którego wątpimy w kulinarny sukces. Nawet, kiedy w pewnej chwili mięso wydaje się twarde, nie można się poddawać. Zmięknie. Trzeba tylko poczekać.
Włoska robota
Włosi z okolic Mediolanu wymyślili danie, które nazwali ossbuco, czyli “kość z dziurką”. Nazwa jasno wskazuje na gicz, czyli nogę z kością szpikową. Jednak po włosku podobne danie robi się z cielęciny, a więc mięsa daleko bardziej szlachetnego, młodszego i łatwiejszego.
Włoskie ossobuco dusi się dość krótko, jest daniem z kawałka mięsa. Z pręgą wołową nie jest tak prosto, trzeba dusić ją znacznie dłużej. Jednak w tym daniu nie zależy nam na tym, by cały kawałek mięsa trafił na talerz. Przepis na duszoną pręgę kończy się czymś w rodzaju gulaszu, którego nie trzeba kroić, który sam się rozpada.
Pręga wołowa duszona w warzywach
Składniki:
Grube plastry pręgi wołowej, najlepiej z kością szpikową
2-3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
2-3 gałązki selera naciowego (opcjonalnie)
Puszka pomidorów
Półtora litra buliony mięsnego lub warzywnego (można zastąpić go wodą)
Mąka
Sól
Pieprz
Odrobina tłuszczu do smażenia
Sposób przygotowania:
- Warzywa pokroić w plasterki, cebule w pióra
- Plastry pręgi umyć i osuszyć
- Oprószyć z obu stron solą i pieprzem, wklepać przyprawy w mięso
- Starannie obsypać mąką z obu stron
- Podsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej w tym samym garnku lub brytfannie, w którym zamierzamy dusić
- Obsmażone mięso wyjąć z garnka, wrzucić do niego warzywa, lekko obsmażyć
- Na warzywach położyć mięso, zalać bulionem tak, by mięso było prawie przykryte
- Zmniejszyć ogień, garnek lub brytfannę szczelnie przykryć
- Dusić na bardzo małym ogniu przez trzy godziny aż mięso zacznie się rozpadać, w razie potrzeby uzupełniać bulion lub wodę
- Na końcowym etapie dodać pomidory z puszki, dusić jeszcze 30-60 minut
Do duszonego mięsa można na każdym etapie dodać ulubione przyprawy lub zioła. Doskonale pasuje tu tymianek albo rozmaryn. Tak uduszone mięso najlepiej sprawdza się z sypkimi dodatkami (ryż, kasza, bulgur, kuskus, polenta).