Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W życiu nie jadłem tak delikatnej wołowiny. Duszenie w warzywach poradzi sobie z najtwardszym mięsem
Łukasz Modelski
Łukasz Modelski 22.11.2023 08:38

W życiu nie jadłem tak delikatnej wołowiny. Duszenie w warzywach poradzi sobie z najtwardszym mięsem

None
Canva

Nawet najtwardsza wołowina musi ulec. Długotrwałe duszenie w warzywach to świetny sposób na tańsze części mięsa. Jest soczyste, smakowite i bardzo delikatne. Wszystko zrobi za nas brytfanna.

Każde mięso musi ulec

Za wołowiną ciągnie się ponura legenda mięsa twardego i takiego, które łatwo źle przyrządzić. Niektórzy uważają, że do jedzenia nadaje się tylko polędwica, bo jest krucha i miękka. Oczywiście, każde mięso można popsuć, jeśli nieumiejętnie się je przyrządza. Jednak jest sposób na to, by je uratować.

Jego stuprocentową skuteczność doskonale można wypróbować na kawałku tańszej wołowiny, a więc na mięsie twardszym, trudniejszym, wymagającym. Potrzeba tylko sposobu, odpowiedniego naczynia i czasu. 

 

IMG_3800.jpg
Łukasz Modelski
Lepię wielkiego kotleta, kładę na cebuli i zapiekam. Często robię to zamiast zwykłych mielonych Zdaniem wielu to najbardziej kultowe kluski. Prosta, legendarna receptura!

Każde mięso można uratować

Garnek o grubym dnie lub brytfanna, maleńki ogień, warzywa i przyprawy oraz czas tworzą danie zupełnie niezwykłe. Trudno uwierzyć, że wołowina może być tak miękka. Duszenie w jarzynach z dodatkiem ziół sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne.

Poza tym – rozpada się a warzywa zamieniają w gęsty, mięsno-jarzynowy sos. Co więcej, możemy w ten sposób dusić wołową pręgę, albo jakikolwiek kawałek wołowiny, co do którego wątpimy w kulinarny sukces. Nawet, kiedy w pewnej chwili mięso wydaje się twarde, nie można się poddawać. Zmięknie. Trzeba tylko poczekać. 

 

IMG_3721.jpg
Łukasz Modelski

Włoska robota

Włosi z okolic Mediolanu wymyślili danie, które nazwali ossbuco, czyli “kość z dziurką”. Nazwa jasno wskazuje na gicz, czyli nogę z kością szpikową. Jednak po włosku podobne danie robi się z cielęciny, a więc mięsa daleko bardziej szlachetnego, młodszego i łatwiejszego. 

Włoskie ossobuco dusi się dość krótko, jest daniem z kawałka mięsa. Z pręgą wołową nie jest tak prosto, trzeba dusić ją znacznie dłużej. Jednak w tym daniu nie zależy nam na tym, by cały kawałek mięsa trafił na talerz. Przepis na duszoną pręgę kończy się czymś w rodzaju gulaszu, którego nie trzeba kroić, który sam się rozpada.  

 

Projekt bez nazwy-kopia.jpg
Canva

Pręga wołowa duszona w warzywach

Składniki:

Grube plastry pręgi wołowej, najlepiej z kością szpikową
2-3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
2-3 gałązki selera naciowego (opcjonalnie)
Puszka pomidorów
Półtora litra buliony mięsnego lub warzywnego (można zastąpić go wodą)
Mąka
Sól
Pieprz
Odrobina tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Warzywa pokroić w plasterki, cebule w pióra
  • Plastry pręgi umyć i osuszyć
  • Oprószyć z obu stron solą i pieprzem, wklepać przyprawy w mięso
  • Starannie obsypać mąką z obu stron
  • Podsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej w tym samym garnku lub brytfannie, w którym zamierzamy dusić
  • Obsmażone mięso wyjąć z garnka, wrzucić do niego warzywa, lekko obsmażyć
  • Na warzywach położyć mięso, zalać bulionem tak,  by mięso było prawie przykryte
  • Zmniejszyć ogień, garnek lub brytfannę szczelnie przykryć
  • Dusić na bardzo małym ogniu przez trzy godziny aż mięso zacznie się rozpadać, w razie potrzeby uzupełniać bulion lub wodę
  • Na końcowym etapie dodać pomidory z puszki, dusić jeszcze 30-60 minut

Do duszonego mięsa można na każdym etapie dodać ulubione przyprawy lub zioła. Doskonale pasuje tu tymianek albo rozmaryn. Tak uduszone mięso najlepiej sprawdza się z sypkimi dodatkami (ryż, kasza, bulgur, kuskus, polenta). 

 

Projekt bez nazwy.jpg
Łukasz Modelski