Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przelej gęste ciasto do durszlaka i trochę poczekaj. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

Przelej gęste ciasto do durszlaka i trochę poczekaj. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

Ciasto z durszlaka
YT/Cookrate - Cakes

Ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia nie musi wymagać wiele pracy. Wystarczy, że skorzystacie z prostego patentu z durszlakiem, a deser powstanie bardzo szybko. Jeszcze szybciej będzie znikał z talerzy.

Ciasto jest dobre na każda okazję

Czasem chcemy, by deser, który podamy, nie tylko był smaczny, ale też sprawił, że jedzący zachwycą się jego wyglądem. Ciasto, które wam dziś zaproponuję, zdecydowanie należy do tej kategorii słodkości.

Gdy po raz pierwszy usłyszałam o możliwości użycia durszlaka do wypieku, uznałam to za pewną ekstrawagancję. Lektura przepisu ujawniła, że ciasta jednak nie trzeba piec. Przelewanie masy dało za to zaskakujące efekty. Opowiadam o nich więcej w dalszej części artykułu.

Mleko na ciasto.jpg
YT/Cookrate - Cakes
Jesienią zawsze piekę ciasteczka w kształcie grzybków. Wyglądają bajecznie, a dzieciaki za nimi szaleją

Przepis na ciasto z użyciem durszlaka

Piękny wygląd ciasta, jaki uzyskałam dzięki miksowaniu dwóch rodzajów masy budyniowej i przelewaniu ich przez durszlak przypominał mi desery z cukierni. Goście też byli oczarowani deserem. Polecam spróbować.

Składniki:

  • 300 g herbatników czekoladowych
  • 200 g masła
  • 2,2 litra mleka
  • 100 g cukru
  • 120 g proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • 200 g czekolady deserowej

Deser nie wymaga pieczenia i zbyt wiele pracy. Przyda się za to duży durszlak ze sporymi oczkami. Bez niego też sobie poradzicie, ale uzyskacie nieco inne efekty. Przeczytajcie instrukcję, a dowiecie się dlaczego.

Jak zrobić zachwycające ciasto? Skorzystajcie z durszlaka

Zaczynam od zrobienie spodu. Na niewielkiej patelni topię masło. Herbatniki rozdrabniam i wsypuję do miski. Wlewam do nich płynny tłuszcz i dokładnie mieszam. Masą wyklejam dno wypełnionej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm.

W dużym garnku podgrzewam 2 litry mleka. W pozostałych 2000 ml rozprowadzam cukier oraz cały proszek budyniowy. Gdy już porcja nabiału zacznie się gotować, wlewam mieszankę i chwilę gotuję budyń.

Nie zgęstnieje tak, jak gdybym wykonała go według instrukcji na opakowaniu, ale o to właśnie chodzi. Przygotowaną masę dzielę na 2 równe części. Do jednej z nich dodaję posiekaną czekoladę. Teraz na spodzie z ciastek ustawiam durszlak.

Porcjami wlewam do niego obie masy — na zmianę ciemną, czekoladową i jasną bez dodatku. Czekam, aż ciasto przepłynie. Usuwam durszlak i odstawiam całość na 2 godziny, by wystygła. Można wstawić do lodówki.

Jak podawać ciasto z durszlaka?

Deser nie wymaga dekorowania czy dodatków. Po schłodzeniu można już raczyć się nim ze smakiem. Jeśli macie ochotę, możecie podać bitą śmietanę lub dodatkową porcję konfitury, ale upewnijcie się, że nie będzie za słodki dla waszych gości.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta. Sprawdźcie jak zrobić pyszny drożdżowy wypiek z makiem. Być może skusi was też prosty patent na ciasto francuskie z jabłkami.

Ciasto bez pieczenia z durszlaka.png
YT/Cookrate - Cakes