Smakosze.pl Przepisy Rodzina co chwilę prosi mnie o te naleśniki. Nie ma lepszych na obiad
Fot. Shutterstock/FotosDo

Rodzina co chwilę prosi mnie o te naleśniki. Nie ma lepszych na obiad

25 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Naleśniki to przysmak, który można jeść na śniadanie, obiad i kolację. Mogą być zrobione słodko i na słono. Jest wiele możliwości. Samo ich wykonanie jest proste, natomiast w przypadku wytrawnych naleśników dobranie odpowiedniego farszu jest większym wyzwaniem. Przedstawiamy Wam przepis na naleśniki z mięsem z indyka.

Naleśniki, czyli przepyszna przekąska

Naleśniki to fantastyczne i bardzo uniwersalne danie, które nada się na każdą porę dnia . Na śniadanie świetnie sprawdzą się naleśniki z serem i owocami. Na obiad naleśniki wytrawne np. z kurczakiem i dodatkami. Natomiast na kolację zarówno jedne jak i drugie. W kuchni należy eksperymentować, ponieważ dzięki temu powstają nowe potrawy .

Pyszne naleśniki bez dodatków
Fot. Canva/peredniankina

Naleśniki zapiekane na obiad są świetną opcją to przygotowania samemu w domu . Mięso z indyka znajdujące się w środku świetnie się komponuje z pozostałymi składnikami, a cały farsz rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis .

Kilka pysznych naleśników wytrawnych
Fot. Canva/Sviatlana Lazarenka
Najgorsza część kurczaka, nigdy jej nie jedz. Powiedzieć, że jest niezdrowa, to za mało

Naleśniki z indykiem idealne na obiad

Naleśniki z mięsem z indyka to świetny pomysł na rodzinny obiad. Do przygotowania takich pyszności będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały słoik przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • sól
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem .

Przepyszne naleśniki z indykiem

Przygotowanie takich naleśników z farszem z mięsa z indyka jest bardzo proste, szybkie, a efekt smakowy jest piorunujący i z pewnością podbije Wasze podniebienia .

W pierwszej kolejności przygotowujemy naleśniki według własnego, ulubionego przepisu.

Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na patelni do momentu, aż się zeszkli. Kiedy tak się stanie, dokładamy do niej mięso z indyka i podsmażamy przez około 10 minut. Następnie wlewamy szklankę wody i całość dusimy pod przykryciem przez mniej więcej 15 minut . Podczas duszenia dokładamy odsączoną kukurydze z puszki, przecier pomidorowy oraz sól, pieprz i czosnek do smaku. Tak przygotowany farsz przekładamy na naleśniki, po czym je zwijamy.

Tak przygotowana potrawa świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu.

Zawinięte naleśniki z farszem
Fot. Canva/Nataly Hanin

Sprawdź przepis na pączki z budyniem . Zobacz, jak zrobić pyszny deser w kilka minut .

Pożywna i smaczniejsza niż gulasz. Gdy ją gotuję, nie robię już drugiego dania
Niedługo zacznie się sezon. „Polskich trufli” lepiej nie szukaj w lesie
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy