Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pożywna i smaczniejsza niż gulasz. Gdy ją gotuję, nie robię już drugiego dania
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 25.02.2025 11:48

Pożywna i smaczniejsza niż gulasz. Gdy ją gotuję, nie robię już drugiego dania

Pyszna zupa ogonowa podana w misce
Fot. Shutterstock/foodstock

Zupa to potrawa, która najczęściej jest podawana jako pierwsze podczas obiadu składającego się z dwóch dań, ale naturalnie może być również samodzielnym posiłkiem. Szczególnie jeśli jest odpowiednio sycąca. Dlatego też przedstawiamy Wam przepis na zupę, która jest bardzo popularna w Polsce, lecz od jakiegoś czasu trochę zapomniana. 

Zupa przysmakiem Polaków

Zupa to danie, które Polacy bardzo uwielbiają i często przyrządzają. Jest łatwa w przygotowaniu, a także zawarte w niej składniki w postaci między innymi mięsa i warzyw sprawiają, że cała potrawa niesie za sobą wiele wartości odżywczych. Przyjęło się, że w Polsce najpopularniejsze są zupy takie jak rosół, pomidorowa, czy też żurek. Zdobyły one jakiś czas temu sympatię ludzi i tak już pozostało. Mimo ulubionych smaków warto jednak spróbować od czasu do czasu czegoś innego, nowego

Zupa ogonowa to klasyczna zupa polskiej kuchni, która nie musi być tylko przystawką przed drugim danie, ale samodzielnym posiłkiem ze względu na swoją sytość. przypomina swoją konsystencją gulasz, a dodatkowo świetnie się spisze podczas zimnych dni

Pyszna zupa ogonowa z mięsem
Fot. Canva/Ezumelmages
Niedługo zacznie się sezon. „Polskich trufli” lepiej nie szukaj w lesie

Zupa ogonowa lepsza niż gulasz

Taka mięsna zupa to idealny kandydat na obiad jeśli na dworze jest zimno, a nam znudziły się inne dania. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1 kg ogonów wołowych lub wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • kilka suszonych grzybów
  • 4-5 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku 
  • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego majeranku
  • kilka gałązek koperku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta chilli
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól 
  • pieprz 

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszną zupę ogonową?

Jest to pożywna zupa na obiad, która idealnie nada się wtedy, kiedy nie mamy czasu lub pomysłu na drugie danie. Swoim smakiem i sytością sprawi, że do pełnego najedzenia się będzie wystarczająca. 

W pierwszej kolejności obieramy marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. W międzyczasie namaczamy grzyby, a ogony myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym gotujemy je w 1,5 l osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Po upływie 40 minut dodajemy do wody z mięsem obrane warzywa, a także grzyby

Składniki na zupę.jpg
Fot. Canva/DebbiSmirnoff

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanym maśle razem z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki w proszku. Jeśli lubimy pikantne dania, to możemy dodać również szczyptę chilli, lecz nie jest to konieczne. Kiedy cebula już będzie prawie usmażona, to dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlewamy passatę pomidorową, posiekany tymianek oraz majeranek, które również można zastąpić suszony, ale wtedy trzeba zmniejszyć ilość do ½ łyżeczki. Całość dusimy przez kilka minut.

Przecedzamy nasz wywar z mięsem i warzywami, po czym wkładamy do niego z powrotem kawałki mięsa oraz pokrojone ziemniaki i marchewkę. Pozostałe warzywa natomiast możemy wykorzystać do czegoś innego, aby się nie zmarnowały

Zawartość patelni łączymy w dużym garnku z naszym wywarem i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub małą ilością śmietany

Przepyszna zupka ogonowa na obiad
Fot. Canva/haoliang

Sprawdź przepis na roladki z szynki. Zobacz, jak zrobić pyszny deser w kilka minut