Smakosze.pl Przepisy Żadne kotlety, żadna patelnia. Z mielonego mięsa przygotujesz soczystą roladę. Rodzina Ci podziękuje
canva/Josef Mohyla

Żadne kotlety, żadna patelnia. Z mielonego mięsa przygotujesz soczystą roladę. Rodzina Ci podziękuje

4 grudnia 2022

Rolada z mięsa mielonego jest świetną alternatywą kotletów smażonych w panierce. Delikatne i soczyste danie z dodatkiem aromatycznego sera skusi niejednego smakosza. Zapiekając przysmak wraz z ziemniakami, obiad dla całej rodziny będziecie mieli już prawie gotowy. Spróbujecie?

Znudziło Wam się przyrządzanie kotletów z mięsa mielonego? Zróbcie z niego roladę. W mięsie proponujemy zamknąć ser żółty i zapiec całość wraz z ziemniakami. W międzyczasie wystarczy przygotować surówkę i obiadowe danie będzie gotowe.

Przepis na wyborną roladę z mięsa mielonego

Składniki:

  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 2 jaja

  • 10 dag sera żółtego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • pół łyżeczki kminku

  • pół łyżeczki ziół prowansalskich, rozmarynu lub oregano

  • sól w ilości do smaku

  • olej rzepakowy

  • 4 duże ziemniaki

Jak zrobić roladę z mięsa mielonego? Będzie o niebo lepsza od kotletów.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kajzerkę namaczamy w mleku. Mięso mielone wkładamy do miski. Solimy je i łączymy z odciśniętą bułką oraz jajkami. Sprawnie wyrabiamy, doprawiamy, a następnie wypełniamy nim wyłożone papierem do pieczenia naczynie żaroodporne, formując płaski placek.

Na środku układamy pokrojony w niewielkie kawałki ser żółty, a następnie — korzystając z papieru — zwijamy całość w ścisłą roladę. Dokładnie zlepiamy jej brzegi i zawijamy szczelnie w dwa arkusze papieru. Naczynie żaroodporne natłuszczamy.

Wrzucamy do niego pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Mieszamy je z tłuszczem i doprawiamy. Na środku układamy przygotowaną roladę z mięsa mielonego. Pieczemy 30 minut, po czym wyjmujemy z papieru i zapiekamy przez kolejne 10 minut . Podajemy z ulubioną surówką.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania obiadowe. Polecamy proste kotlety schabowe bez panierki . Być może skuszą was również znakomite plastry selera w chrupiącej otoczce .

Rolada z mięsa mielonego jest pyszna
canva/Eising

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy