Rośnie w najlepsze właśnie teraz. Wsadź go do kanapki, będziesz zdrowy jak ryba
To najlepszy moment, żeby rozkoszować się jego smakiem. Jest bogaty w składniki odżywcze, ale nadal nie sięgamy po niego zbyt często. Poznaj cudowne właściwości jarmużu i dodaj go do swojej diety.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
W Polsce nadal nie cieszy się taką popularnością, a to naprawdę cenny dodatek do diety. Jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie . Co w nim takiego niezwykłego? Nie wszyscy wiedzą, że rośnie w zimie.
Jarmuż może wspomóc naszą odporność. Zawiera witaminę C, A oraz witaminę K . Wzbogaci też dietę o błonnik, potas oraz wapń. Świetnie sprawdzi się do oczyszczenia organizmu, a także będzie idealnym dodatkiem dla osób na diecie . W 100 gramach zawiera jedynie 49 kalorii. Z czym go komponować? Przekonajcie się, jak wprowadzić jarmuż do diety.
Z czym jeść jarmuż?
Jarmuż możemy dodawać do koktajli, sałatek, ale zdecydowanie najlepiej komponuje się w kanapce. To naprawdę prosty sposób na przemycenie do diety witamin, których zimą często nam brakuje.
Składniki:
- 3 kromki chleba pełnoziarnistego
- 2 plastry ulubionej szynki
- 2 liście jarmużu
- 1 jajko
- 4 pomidorki koktajlowe
- łyżeczka oliwy z oliwek
Prosty przepis pełen składników odżywczych
Odpowiednio skomponowana i dobrze przygotowana kanapka będzie pełnowartościowym posiłkiem. To idealna propozycja na śniadanie lub kolację . Jak przygotować pełną składników odżywczych kanapkę? Na początek kromki chleba polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Zdrowe tłuszcze to ważny element w diecie .
Kolejnym krokiem jest ułożenie liści jarmużu, które dostarczą niezbędnych witamin. Następnie dodajemy szynkę i ugotowane jajko pokrojone w plasterki. Mamy więc źródło błonnika i białko . Całość dopełnią pomidorki.
Przepyszne i zdrowe śniadanie gotowe. Jeśli jednak lubisz zaczynać dzień na słodko, polecamy inną niż zwykle wersję chałki . Nawet czerstwa może być pyszna.