Smakosze.pl Dieta Rośnie w najlepsze właśnie teraz. Wsadź go do kanapki, będziesz zdrowy jak ryba
Fot. Canva/pompi, pixabay

Rośnie w najlepsze właśnie teraz. Wsadź go do kanapki, będziesz zdrowy jak ryba

15 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

To najlepszy moment, żeby rozkoszować się jego smakiem. Jest bogaty w składniki odżywcze, ale nadal nie sięgamy po niego zbyt często. Poznaj cudowne właściwości jarmużu i dodaj go do swojej diety.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

W Polsce nadal nie cieszy się taką popularnością, a to naprawdę cenny dodatek do diety. Jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie . Co w nim takiego niezwykłego? Nie wszyscy wiedzą, że rośnie w zimie.

Jarmuż może wspomóc naszą odporność. Zawiera witaminę C, A oraz witaminę K . Wzbogaci też dietę o błonnik, potas oraz wapń. Świetnie sprawdzi się do oczyszczenia organizmu, a także będzie idealnym dodatkiem dla osób na diecie . W 100 gramach zawiera jedynie 49 kalorii. Z czym go komponować? Przekonajcie się, jak wprowadzić jarmuż do diety.

Kanapka
Fot. Canva/shaunl, Getty Images Signature

Z czym jeść jarmuż?

Jarmuż możemy dodawać do koktajli, sałatek, ale zdecydowanie najlepiej komponuje się w kanapce. To naprawdę prosty sposób na przemycenie do diety witamin, których zimą często nam brakuje.

Składniki:

  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 plastry ulubionej szynki
  • 2 liście jarmużu
  • 1 jajko
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Prosty przepis pełen składników odżywczych

Odpowiednio skomponowana i dobrze przygotowana kanapka będzie pełnowartościowym posiłkiem. To idealna propozycja na śniadanie lub kolację . Jak przygotować pełną składników odżywczych kanapkę? Na początek kromki chleba polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Zdrowe tłuszcze to ważny element w diecie .

Kolejnym krokiem jest ułożenie liści jarmużu, które dostarczą niezbędnych witamin. Następnie dodajemy szynkę i ugotowane jajko pokrojone w plasterki. Mamy więc źródło błonnika i białko . Całość dopełnią pomidorki.

Przepyszne i zdrowe śniadanie gotowe. Jeśli jednak lubisz zaczynać dzień na słodko, polecamy inną niż zwykle wersję chałki . Nawet czerstwa może być pyszna.

Jarmuż
Fot. Canva/sagarmanis, Getty Images
Najlepsza zupa na mrozy. Rozgrzewa i wzmacnia odporność
Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy