Weź buraka i imbir. Rodzina będzie Ci dziękować za tę miksturę
Burak i imbir to połączenie idealne na zimę. Zrobisz z nich warzywny napój, którego zalety są nie do przecenienia. Przepis i zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Przepisy Katarzyny na You Tube. Zachęcamy do poznania i przetestowania patentu na tą niezwykłą miksturę.
Burak i imbir
Wydawać by się mogło, że zima nie sprzyja zakupom w warzywniaku. Jest wręcz przeciwnie. O tej porze roku warto także sięgać po warzywa i przygotowywać z nich choćby odżywcze koktajle. O właściwościach buraka można mówić godzinami. Jest on bogaty w żelazo, witaminy: A, E i z grupy B oraz kwas foliowy. Regularne spożywanie tego warzywa zaleca się przede wszystkim osobom z anemią.
Imbir jest rośliną, która kojarzy się z rozgrzewającymi zupami i herbatami. Ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Często stosuje się go przy leczeniu przeziębień i nudności. Mikstura z buraka i imbiru ma niezwykłe działanie. Nic tak pozytywnie nie wpłynie na naszą odporność i samopoczucie. Przepis znajdziesz poniżej.
Koniec z tarciem ziemniaków. Placki ziemniaczane można zrobić o wiele szybciejNapój z buraka i imbiru
Przepis na napój z buraka i imbiru pochodzi z kanału Przepisy od Katarzyny na You Tube. Do jego przygotowania potrzebujemy kilku produktów. Są to:
- 1 burak
- 3 marchewki
- pół pęczka natki pietruszki
- 20 g. korzenia imbiru
- szczypta kurkumy
- szklanka wody
Opcjonalnie napój można wzbogacić o kilka owoców miechunki. Jest to doskonały składnik, ale nie zawsze można go dostać w sklepach, więc nie trzeba go dodawać.
Warzywny napój z buraka i imbiru na odporność
Obierz buraka i marchewkę i pokrój je w kostkę, zalej szklanką wody i zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj do warzyw pół pęczka natki pietruszki, plastry obranego ze skórki imbiru i szczyptę kurkumy. Po raz drugi zmiksuj napój aż uzyska konsystencję gładkiej masy. Pij napar 2 - 3 razy w tygodniu i ciesz się doskonałą odpornością w zimowe dni.
Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy z burakami w roli głównej m.in. na smakowitą surówkę i farsz do pierogów.