Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem czy bez?
Chociaż istnieje wiele przepisów na rosół, to w dalszym ciągu najpopularniejsza jest jego klasyczna wersja. Z pewnością przy przygotowaniu tej zupy ważne są zarówno wysokiej jakości składniki, jak i odpowiednia technika jej gotowania.
Czy rosół powinno się gotować pod przykryciem?
Przy gotowaniu rosołu dosłownie najmniejszy szczegół może mieć ogromne znaczenie. Wszyscy doświadczeni miłośnicy gotowania z pewnością je znają, ale być może czytają nas osoby, które dopiero zaczynają przygodę z kulinariami i szukają cennych wskazówek.
Po pierwsze warto zapamiętać, że rosół należy gotować pod przykryciem tylko do momentu zagotowania się wody. Potem należy zmniejszyć ogień do niezbędnego minimum i odkryć garnek. O czym jeszcze należy pamiętać przy przyrządzaniu tej zupy?
Jakie przyprawy są najlepsze do rosołu?
Przyprawy są gwarancją sukcesu i niezapomnianego smaku wielu potraw. Rosół powinien być najmniej słony . Tradycyjnie doprawiamy go liściem laurowym, pieprzem, ziarenkami ziela angielskiego oraz niezwykle aromatycznym lubczykiem (więcej na jego temat przeczytacie tutaj ).
Jeśli nie przepadasz za przyprawami pływającymi w rosole, to możesz z powodzeniem włożyć je do woreczka z gazy, a po ugotowaniu zupy wyjąć go z garnka .
Wielu mistrzów kuchni stawia na nieco odważniejsze dodatki do rosołu. Magda Gessler dodaje do niego prozdrowotne i rozgrzewające goździki , a Ewa Wachowicz wrzuca do niego kawałek jabłka . Gwiazdy kulinariów uważają, że wyjątkowe dodatki wpłyną na smak oraz właściwości odżywcze tej wyjątkowej zupy. O czym jeszcze należy pamiętać, gotując rosół?
Jakie są najlepsze dodatki do rosołu?
W Polsce najpopularniejszym dodatkiem do rosołu jest cienki makaron - nitki lub wstążki . W wielu domach robi się go samodzielnie. W bardzo wielu domach jest on wręcz przekazywany z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że nie jest on jedynym dodatkiem do tej zupy.
Z powodzeniem możemy ją podać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, warzywami oraz mięsem . Smak zupy doskonale współgra z pulpetami lub kawałkami ugotowanego kurczaka.
Jaki jest Twój ulubiony dodatek do rosołu? Podziel się w komentarzu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kobiece inspiracje/kuchnia wp/ Król Rosołu
undefined