Smakosze.pl Porady Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem czy bez?
canva/junko

Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem czy bez?

20 marca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Chociaż istnieje wiele przepisów na rosół, to w dalszym ciągu najpopularniejsza jest jego klasyczna wersja. Z pewnością przy przygotowaniu tej zupy ważne są zarówno wysokiej jakości składniki, jak i odpowiednia technika jej gotowania.

Czy rosół powinno się gotować pod przykryciem?

Przy gotowaniu rosołu dosłownie najmniejszy szczegół może mieć ogromne znaczenie. Wszyscy doświadczeni miłośnicy gotowania z pewnością je znają, ale być może czytają nas osoby, które dopiero zaczynają przygodę z kulinariami i szukają cennych wskazówek.

Po pierwsze warto zapamiętać, że rosół należy gotować pod przykryciem tylko do momentu zagotowania się wody. Potem należy zmniejszyć ogień do niezbędnego minimum i odkryć garnek. O czym jeszcze należy pamiętać przy przyrządzaniu tej zupy?

Jakie przyprawy są najlepsze do rosołu?

Przyprawy są gwarancją sukcesu i niezapomnianego smaku wielu potraw. Rosół powinien być najmniej słony . Tradycyjnie doprawiamy go liściem laurowym, pieprzem, ziarenkami ziela angielskiego oraz niezwykle aromatycznym lubczykiem (więcej na jego temat przeczytacie tutaj ).

Jeśli nie przepadasz za przyprawami pływającymi w rosole, to możesz z powodzeniem włożyć je do woreczka z gazy, a po ugotowaniu zupy wyjąć go z garnka .

Wielu mistrzów kuchni stawia na nieco odważniejsze dodatki do rosołu. Magda Gessler dodaje do niego prozdrowotne i rozgrzewające goździki , a Ewa Wachowicz wrzuca do niego kawałek jabłka . Gwiazdy kulinariów uważają, że wyjątkowe dodatki wpłyną na smak oraz właściwości odżywcze tej wyjątkowej zupy. O czym jeszcze należy pamiętać, gotując rosół?

Jakie są najlepsze dodatki do rosołu?

W Polsce najpopularniejszym dodatkiem do rosołu jest cienki makaron - nitki lub wstążki . W wielu domach robi się go samodzielnie. W bardzo wielu domach jest on wręcz przekazywany z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że nie jest on jedynym dodatkiem do tej zupy.

Z powodzeniem możemy ją podać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, warzywami oraz mięsem . Smak zupy doskonale współgra z pulpetami lub kawałkami ugotowanego kurczaka.

Jaki jest Twój ulubiony dodatek do rosołu? Podziel się w komentarzu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobiece inspiracje/kuchnia wp/ Król Rosołu

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy