Rosół Magdy Gessler wyróżnia się nie tylko ceną. Wrzuca do garnka sekretny składnik
Rosół jest prawdziwym szlagierem kulinarnym, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Niejednokrotnie przyprawiał nas on o szybsze bicie serca. Fantastyczny smak idealnego rosołu pozostaje na długo w pamięci. Specjał od Magdy Gessler z pewnością można zaliczyć do tego grona.
Rosół w bogatym wydaniu
Bez wątpienia rosół można uznać za niezastąpiony specjał, którego nie może zabraknąć na stole podczas niedzielnego obiadu z najbliższymi. Podczas przygotowań warto pamiętać o 5 ważnych zasadach. Dziś pod lupę weźmiemy specjał od najsłynniejszej polskiej restauratorki.
Rosół od Magdy Gessler z pewnością należy do grona niecodziennych specjałów, którym nie będą mogli się oprzeć nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy. Zgodnie z doniesieniami portalu Onet Gotowanie jego cena w restauracjach Magdy Gessler wynosi nawet 60 zł za litr.
Rosół słynnej restauratorki jest pełen wyjątkowych składników. Jeden z nich jest nietypowy. Mowa o goździkach, które nadają zupie wyjątkowej nuty smakowej. Co jeszcze można znaleźć w rosole Magdy Gessler? Lista składników jest dosyć długa.
cała kura rosołowa
szyja indycza
porcja wołowiny rosołowej
woda
3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
por
5 g lubczyku
pół selera
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
6 goździków
sól
natka pietruszki
Jak przygotować rosół niczym z restauracji Magdy Gessler?
Rosół Magdy Gessler nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku myjemy mięso i obieramy warzywa. Umieszczamy je w dużym garnku. Następnie dodajemy zimną wodę. Całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu.
Wywar gotujemy przez około godzinę. W międzyczasie zbieramy z jego powierzchni szumowiny. Kiedy czas dobiegnie końca, wówczas dodajemy opaloną cebulę. Można to zrobić przy użyciu palnika lub na suchej patelni.
[EMBED-14]
Rosół wzbogacamy o przyprawy i gotujemy przez dwie godziny. Po tym czasie powinien już być gotowy. Najlepiej smakuje z dodatkiem natki pietruszki i makaronem. Z pewnością warto wykorzystać w trakcie przygotowań trik Magdy Gessler**.** Niektórzy mogą być oburzeni wysoką ceną zupy. Jednak restauratorka wyjaśniła, z czego ona wynika.
Należy się przyzwyczaić do jednej rzeczy, której ludzie nie rozumieją, to jest jak giełda z dobrymi samochodami. Nikt nie ma do nikogo pretensji, że mercedes tak dużo kosztuje, a wszyscy mają pretensję, że rosół u mnie jest po 60 złotych za litr. Przecież z tego litra robi się cztery porcje. To są cztery talerze po 15 złotych. Mnie się wydaje, że nawet takie zupy z kostki kosztują mniej więcej tyle, no a u Magdy Gessler za rosół z kluskami z parmezanem to jest tanio — powiedziała słynna restauratorka przytaczana przez portal Onet Gotowanie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Włóż cytrynę do zamrażarki. Nawet nie wiesz, jaka stanie się wartościowa
Prześwietliła czym różni się masło od miksu tłuszczowego i pobladła
Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Zwykła, płaska, włoska?
Źródło: Onet Gotowanie