Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rosół Magdy Gessler wyróżnia się nie tylko ceną. Wrzuca do garnka sekretny składnik
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 16.01.2021 01:00

Rosół Magdy Gessler wyróżnia się nie tylko ceną. Wrzuca do garnka sekretny składnik

Rosół od Magdy Gessler
Instagram / @magdagessler_official; Jakub Kossakowski / materiały własne

Rosół jest prawdziwym szlagierem kulinarnym, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Niejednokrotnie przyprawiał nas on o szybsze bicie serca. Fantastyczny smak idealnego rosołu pozostaje na długo w pamięci. Specjał od Magdy Gessler z pewnością można zaliczyć do tego grona.

Rosół w bogatym wydaniu

Bez wątpienia rosół można uznać za niezastąpiony specjał, którego nie może zabraknąć na stole podczas niedzielnego obiadu z najbliższymi. Podczas przygotowań warto pamiętać o  5 ważnych zasadach. Dziś pod lupę weźmiemy specjał od najsłynniejszej polskiej restauratorki.

Rosół od Magdy Gessler z pewnością należy do grona niecodziennych specjałów, którym nie będą mogli się oprzeć nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy. Zgodnie z doniesieniami portalu Onet Gotowanie jego cena w restauracjach Magdy Gessler wynosi nawet 60 zł za litr.

Rosół słynnej restauratorki jest pełen wyjątkowych składników. Jeden z nich jest nietypowy. Mowa o goździkach, które nadają zupie wyjątkowej nuty smakowej. Co jeszcze można znaleźć w rosole Magdy Gessler? Lista składników jest dosyć długa.

  • cała kura rosołowa

  • szyja indycza

  • porcja wołowiny rosołowej

  • woda

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • por

  • 5 g lubczyku

  • pół selera

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 6 ziaren pieprzu

  • 6 goździków

  • sól

  • natka pietruszki

Jak przygotować rosół niczym z restauracji Magdy Gessler?

Rosół Magdy Gessler nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku myjemy mięso i obieramy warzywa. Umieszczamy je w dużym garnku. Następnie dodajemy zimną wodę. Całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu.

Wywar gotujemy przez około godzinę. W międzyczasie zbieramy z jego powierzchni szumowiny. Kiedy czas dobiegnie końca, wówczas dodajemy opaloną cebulę. Można to zrobić przy użyciu palnika lub na suchej patelni.

[EMBED-14]

Rosół wzbogacamy o przyprawy i gotujemy przez dwie godziny. Po tym czasie powinien już być gotowy. Najlepiej smakuje z dodatkiem natki pietruszki i makaronem. Z pewnością warto wykorzystać w trakcie przygotowań trik Magdy Gessler**.** Niektórzy mogą być oburzeni wysoką ceną zupy. Jednak restauratorka wyjaśniła, z czego ona wynika.

Należy się przyzwyczaić do jednej rzeczy, której ludzie nie rozumieją, to jest jak giełda z dobrymi samochodami. Nikt nie ma do nikogo pretensji, że mercedes tak dużo kosztuje, a wszyscy mają pretensję, że rosół u mnie jest po 60 złotych za litr. Przecież z tego litra robi się cztery porcje. To są cztery talerze po 15 złotych. Mnie się wydaje, że nawet takie zupy z kostki kosztują mniej więcej tyle, no a u Magdy Gessler za rosół z kluskami z parmezanem to jest tanio — powiedziała słynna restauratorka przytaczana przez portal Onet Gotowanie. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram