Smakosze.pl
Lubczyk jest popularnym dodatkiem do dań

Pixabay / ivaba;l

Wspaniałe zalety lubczyku

14 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Lubczyk to aromatyczna przyprawa, którą często dodajemy do rosołu. Jest bardzo znanym afrodyzjakiem, ale ma również wiele innych niezwykłych właściwości. Wykazuje między innymi działanie rozkurczowe, które łagodzi bóle menstrua

Lubczyk  to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Od lat jest bardzo popularna w Polsce. Obecnie kojarzy się z rosołem, lecz wcześniej była składnikiem eliksirów miłosnych.

Lubczyk - afrodyzjak prosto z natury

Medycyna ludowa uważa lubczyk za naturalny afrodyzjak. Dawniej wierzono, że może zapewnić on pomyślność w sprawach sercowych. Dodawany do kąpieli, miał zapewnić szczęście w miłości.

Lubczyk stał się bohaterem dawnych rytuałów miłosnych. Przypinano go do sukien ślubnych lub wplatano we włosy panien młodych, ponieważ według ludowych wierzeń miał zagwarantować długi i szczęśliwy związek.

Zioło ma również szereg innych zalet. Jakich? Zdradzamy poniżej!

Zalety lubczyku

Mało kto wie, że lubczyk reguluje procesy trawienne. Ma działanie pobudzające soki żołądkowe i reguluję pracę jelit, co daje uczucie lekkości. Pomaga również w niestrawności i innych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.

Zioło ma działanie rozkurczowe. Dlatego, może być przydatny podczas silnych bólów menstruacyjnych. Z tego samego względu nie jest jednak zalecany kobietom w ciąży.

Lubczyk posiada również działanie moczopędne. Dzięki temu doskonale się sprawdzi w przypadku dolegliwości ze strony nerek, zapobiega między innymi tworzeniu się kamieni nerkowych. Dzięki jego regularnemu spożywaniu, nerki zyskują dodatkową ochronę. 

Roślina jest także skarbnicą witaminy C, przez co bardzo korzystnie wpływa ona na naszą odporność. Może być przydatny w walce z uporczywym kaszlem, dzięki działaniu wykrztuśnemu. które mu udowodniono. 

Zobacz także najlepszy przepis na kotlety mielone oraz zalety wody rodzynkowej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kocham przyprawy/ poradnik zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >