Smakosze.pl
Pierogi z nietypowym dodatkiem

Canva.com / Mypurgatoryyears

Kontrowersyjny dodatek do ruskich pierogów

20 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Można przygotować je na różne sposoby. Jedną z najpopularniejszych odsłon są pierogi ruskie. Okazuje się, że niektórzy wzbogacają je o maggi. Przyprawa wzbudza mieszan

Pierogi ruskie z dodatkiem maggi? Niektórzy na samą myśl odczuwają oburzenie. Jednak wśród smakoszy nietrudno natknąć się na osoby, które często korzystają z tej przyprawy. Niestety nie jest ona zbyt zdrowa.

Pierogi w niecodziennej odsłonie

Pierogi często goszczą na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o tym jak w łatwy sposób je sklejać. Dziś pod lupę weźmiemy niecodzienną recepturę. Mało kto spodziewałby się, że pierogi ruskie można wzbogacić o maggi.

Maggi nadaje intensywniejszy smak wielu produktom spożywczym. Pierogi z jej dodatkiem z pewnością będą cieszyły się aprobatą nawet wybredniejszych smakoszy. Jednak niepozorna przyprawa znacząco różni się od tego czym była kiedyś.

Co skrywa w sobie maggi?

Maggi ma dosyć długą historię, która zaczyna się w 1886 roku. Właśnie wtedy została wprowadzona na rynek przez Juliusa Maggi. Warto zauważyć, że właśnie on był pomysłodawcą kostek rosołowych. Pierwotnie maggi zawierała głównie wyciąg z lubczyku ogrodowego.

Przez lata maggi znacząco ewoluowała. Dziś w jej wnętrzu zastaniemy głównie sól, glutaminian sodu oraz rybonukleotyd disodowy. Takie dodatki nie są zbyt zdrowe. Jednak pierogi ruskie możemy wzbogacić własną przyprawą, która smakuje obłędnie i nie powinna już wzbudzać większych zastrzeżeń.

(Canva.com / AlinaKho)

Domowa maggi sprawi, że pierogi ruskie wywołają zachwyt domowników

Rzecz jasna domowa maggi będzie różniła się od tej sklepowej. Zwłaszcza jeśli chodzi o konsystencję. Jednak pierogi i inne dania za jej sprawą wiele zyskają. Co będzie nam potrzebne do przygotowania przyprawy?

  • pęczek lubczyku

  • 65 ml oleju

  • sól

  • pieprz

Lubczyk myjemy i kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Rozdrabniamy ją na pastę. Należy przechowywać ją w lodówce. Warto dodawać ją do zup, sosów i innych smakołyków. Jednak dziś wzbogacimy o nią nasze pierogi.

Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Jeśli nasza pasta lubczykowa jest już gotowa, najlepiej dodać ją do farszu na pierogi. Wystarczy, że ugotowane ziemniaki ubijemy razem z twarogiem i połączymy z podsmażoną cebulką. Domowa maggi dopełni dzieła. Całość zawijamy w przygotowane wcześniej ciasto

Ciasto na pierogi można przygotować na wiele sposobów. Jednak najlepiej sprawdzi się wiekowa receptura, z której korzystały babcie. Tak przygotowane pierogi z pewnością na długo pozostaną w pamięci domowników.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ShareInfo; Lokalny Rolnik; Interia Porady

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >