Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kontrowersyjny dodatek do ruskich pierogów
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 20.03.2021 01:00

Kontrowersyjny dodatek do ruskich pierogów

Pierogi z nietypowym dodatkiem
Canva.com / Mypurgatoryyears

Pierogi ruskie z dodatkiem maggi? Niektórzy na samą myśl odczuwają oburzenie. Jednak wśród smakoszy nietrudno natknąć się na osoby, które często korzystają z tej przyprawy. Niestety nie jest ona zbyt zdrowa.

Pierogi w niecodziennej odsłonie

Pierogi często goszczą na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o tym jak w łatwy sposób je sklejać. Dziś pod lupę weźmiemy niecodzienną recepturę. Mało kto spodziewałby się, że pierogi ruskie można wzbogacić o maggi.

Maggi nadaje intensywniejszy smak wielu produktom spożywczym. Pierogi z jej dodatkiem z pewnością będą cieszyły się aprobatą nawet wybredniejszych smakoszy. Jednak niepozorna przyprawa znacząco różni się od tego czym była kiedyś.

Co skrywa w sobie maggi?

Maggi ma dosyć długą historię, która zaczyna się w 1886 roku. Właśnie wtedy została wprowadzona na rynek przez Juliusa Maggi. Warto zauważyć, że właśnie on był pomysłodawcą kostek rosołowych. Pierwotnie maggi zawierała głównie wyciąg z lubczyku ogrodowego.

Przez lata maggi znacząco ewoluowała. Dziś w jej wnętrzu zastaniemy głównie sól, glutaminian sodu oraz rybonukleotyd disodowy. Takie dodatki nie są zbyt zdrowe. Jednak pierogi ruskie możemy wzbogacić własną przyprawą, która smakuje obłędnie i nie powinna już wzbudzać większych zastrzeżeń.

(Canva.com / AlinaKho)

Domowa maggi sprawi, że pierogi ruskie wywołają zachwyt domowników

Rzecz jasna domowa maggi będzie różniła się od tej sklepowej. Zwłaszcza jeśli chodzi o konsystencję. Jednak pierogi i inne dania za jej sprawą wiele zyskają. Co będzie nam potrzebne do przygotowania przyprawy?

  • pęczek lubczyku

  • 65 ml oleju

  • sól

  • pieprz

Lubczyk myjemy i kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Rozdrabniamy ją na pastę. Należy przechowywać ją w lodówce. Warto dodawać ją do zup, sosów i innych smakołyków. Jednak dziś wzbogacimy o nią nasze pierogi.

Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Jeśli nasza pasta lubczykowa jest już gotowa, najlepiej dodać ją do farszu na pierogi. Wystarczy, że ugotowane ziemniaki ubijemy razem z twarogiem i połączymy z podsmażoną cebulką. Domowa maggi dopełni dzieła. Całość zawijamy w przygotowane wcześniej ciasto

Ciasto na pierogi można przygotować na wiele sposobów. Jednak najlepiej sprawdzi się wiekowa receptura, z której korzystały babcie. Tak przygotowane pierogi z pewnością na długo pozostaną w pamięci domowników.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ShareInfo; Lokalny Rolnik; Interia Porady

Zapraszamy na nasz Instagram