Kontrowersyjny dodatek do ruskich pierogów
Pierogi ruskie z dodatkiem maggi? Niektórzy na samą myśl odczuwają oburzenie. Jednak wśród smakoszy nietrudno natknąć się na osoby, które często korzystają z tej przyprawy. Niestety nie jest ona zbyt zdrowa.
Pierogi w niecodziennej odsłonie
Pierogi często goszczą na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o tym jak w łatwy sposób je sklejać. Dziś pod lupę weźmiemy niecodzienną recepturę. Mało kto spodziewałby się, że pierogi ruskie można wzbogacić o maggi.
Maggi nadaje intensywniejszy smak wielu produktom spożywczym. Pierogi z jej dodatkiem z pewnością będą cieszyły się aprobatą nawet wybredniejszych smakoszy. Jednak niepozorna przyprawa znacząco różni się od tego czym była kiedyś.
Co skrywa w sobie maggi?
Maggi ma dosyć długą historię, która zaczyna się w 1886 roku. Właśnie wtedy została wprowadzona na rynek przez Juliusa Maggi. Warto zauważyć, że właśnie on był pomysłodawcą kostek rosołowych. Pierwotnie maggi zawierała głównie wyciąg z lubczyku ogrodowego.
Przez lata maggi znacząco ewoluowała. Dziś w jej wnętrzu zastaniemy głównie sól, glutaminian sodu oraz rybonukleotyd disodowy. Takie dodatki nie są zbyt zdrowe. Jednak pierogi ruskie możemy wzbogacić własną przyprawą, która smakuje obłędnie i nie powinna już wzbudzać większych zastrzeżeń.
(Canva.com / AlinaKho)
Domowa maggi sprawi, że pierogi ruskie wywołają zachwyt domowników
Rzecz jasna domowa maggi będzie różniła się od tej sklepowej. Zwłaszcza jeśli chodzi o konsystencję. Jednak pierogi i inne dania za jej sprawą wiele zyskają. Co będzie nam potrzebne do przygotowania przyprawy?
pęczek lubczyku
65 ml oleju
sól
pieprz
Lubczyk myjemy i kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Rozdrabniamy ją na pastę. Należy przechowywać ją w lodówce. Warto dodawać ją do zup, sosów i innych smakołyków. Jednak dziś wzbogacimy o nią nasze pierogi.
Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem
Jeśli nasza pasta lubczykowa jest już gotowa, najlepiej dodać ją do farszu na pierogi. Wystarczy, że ugotowane ziemniaki ubijemy razem z twarogiem i połączymy z podsmażoną cebulką. Domowa maggi dopełni dzieła. Całość zawijamy w przygotowane wcześniej ciasto.
Ciasto na pierogi można przygotować na wiele sposobów. Jednak najlepiej sprawdzi się wiekowa receptura, z której korzystały babcie. Tak przygotowane pierogi z pewnością na długo pozostaną w pamięci domowników.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ShareInfo; Lokalny Rolnik; Interia Porady