Smakosze.pl
Pierogi z nietypowym dodatkiem

Canva.com / Mypurgatoryyears

Kontrowersyjny dodatek do ruskich pierogów

20 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Można przygotować je na różne sposoby. Jedną z najpopularniejszych odsłon są pierogi ruskie. Okazuje się, że niektórzy wzbogacają je o maggi. Przyprawa wzbudza mieszan

Pierogi ruskie z dodatkiem maggi? Niektórzy na samą myśl odczuwają oburzenie. Jednak wśród smakoszy nietrudno natknąć się na osoby, które często korzystają z tej przyprawy. Niestety nie jest ona zbyt zdrowa.

Pierogi w niecodziennej odsłonie

Pierogi często goszczą na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o tym jak w łatwy sposób je sklejać. Dziś pod lupę weźmiemy niecodzienną recepturę. Mało kto spodziewałby się, że pierogi ruskie można wzbogacić o maggi.

Maggi nadaje intensywniejszy smak wielu produktom spożywczym. Pierogi z jej dodatkiem z pewnością będą cieszyły się aprobatą nawet wybredniejszych smakoszy. Jednak niepozorna przyprawa znacząco różni się od tego czym była kiedyś.

Co skrywa w sobie maggi?

Maggi ma dosyć długą historię, która zaczyna się w 1886 roku. Właśnie wtedy została wprowadzona na rynek przez Juliusa Maggi. Warto zauważyć, że właśnie on był pomysłodawcą kostek rosołowych. Pierwotnie maggi zawierała głównie wyciąg z lubczyku ogrodowego.

Przez lata maggi znacząco ewoluowała. Dziś w jej wnętrzu zastaniemy głównie sól, glutaminian sodu oraz rybonukleotyd disodowy. Takie dodatki nie są zbyt zdrowe. Jednak pierogi ruskie możemy wzbogacić własną przyprawą, która smakuje obłędnie i nie powinna już wzbudzać większych zastrzeżeń.

(Canva.com / AlinaKho)

Domowa maggi sprawi, że pierogi ruskie wywołają zachwyt domowników

Rzecz jasna domowa maggi będzie różniła się od tej sklepowej. Zwłaszcza jeśli chodzi o konsystencję. Jednak pierogi i inne dania za jej sprawą wiele zyskają. Co będzie nam potrzebne do przygotowania przyprawy?

  • pęczek lubczyku

  • 65 ml oleju

  • sól

  • pieprz

Lubczyk myjemy i kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Rozdrabniamy ją na pastę. Należy przechowywać ją w lodówce. Warto dodawać ją do zup, sosów i innych smakołyków. Jednak dziś wzbogacimy o nią nasze pierogi.

Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Jeśli nasza pasta lubczykowa jest już gotowa, najlepiej dodać ją do farszu na pierogi. Wystarczy, że ugotowane ziemniaki ubijemy razem z twarogiem i połączymy z podsmażoną cebulką. Domowa maggi dopełni dzieła. Całość zawijamy w przygotowane wcześniej ciasto

Ciasto na pierogi można przygotować na wiele sposobów. Jednak najlepiej sprawdzi się wiekowa receptura, z której korzystały babcie. Tak przygotowane pierogi z pewnością na długo pozostaną w pamięci domowników.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ShareInfo; Lokalny Rolnik; Interia Porady

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Suszone śliwki

Porady

Jak suszyć śliwki domowym sposobem?

Czytaj więcej >

Porady

Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych?

Czytaj więcej >

Porady

Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

Czytaj więcej >
Zawartość domowej lodówki

Porady

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce?

Czytaj więcej >

Porady

Która strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu

Czytaj więcej >