Rosół gotuję inaczej, niż wszyscy. Wywar zyskuje piękny kolor i pełniejszy smak
Lubisz rosół? Teraz wydobądź z niego najpiękniejszy kolor i najlepszy smak. Jak ugotować rosół? Ten wyjątkowy przepis zmieni wszystko i zapewni pełnię smaku. Obiad na niedzielę wyjdzie pyszny jak nigdy dotąd.
Pieczony rosół, czyli postaw na smak i kolor
Rosół jest prawdziwym królem zup w Polsce. Esencjonalny, aromatyczny i pyszny podbija od lat podniebienia smakoszy . Jak ugotować rosół ? Każdy, kto zajmuje się kuchnią ma zwykle swój sposób na tę smaczną zupę. Jednak teraz warto zrobić pieczony rosół.
Zapewni on bursztynowy kolor zupie i lekko słodki, wyjątkowy smak z warzyw i wywaru. Pieczone mięso i warzywa sprawiają, że rosół nabiera dodatkowych aromatów . Wychodzi wspaniale i smakuje całej rodzinie. Poznaj przepis na tę zupę i ugotuj ją na obiad na niedzielę.
Jak ugotować pieczony rosół?
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 2 skrzydełka
- korpus
- 1 podudzie z indyka
- 1 cebula
- 4 marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- makaron
Przygotowanie rosołu zacznij od ułożenia mięsa i warzyw na blaszce do pieczenia. Posyp solą, pieprzem i piecz w 200 stopniach przez około 60 minut . Po upieczeniu przełóż produkty do dużego garnka i zalej zimną wodą.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i łyżkę soli. Rosół gotuj na małym ogniu około 3 godziny . Na końcu ewentualnie dopraw solą. Podawaj z ulubionym makaronem. Posyp natką pietruszki.
Pieczony rosół na obiad na niedzielę
Pieczony rosół ma bursztynowy kolor i wspaniały aromat. Mięso i warzywa z piekarnika smakują znakomicie i pachną jeszcze lepiej niż gotowane w tradycyjny sposób . Ten rosół jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale wymaga czasu. Najpierw pieczenie warzyw i mięsa w piekarniku przez godzinę.
Później gotowanie rosołu przez kolejne 3 godziny. Warto jednak czekać, bo zupa smakuje wybornie. Można ją ugotować nie tylko na kurczaku, ale też kaczce, wołowinie oraz indyku. Przepis na pieczony rosół jest wart wypróbowania w każdej kuchni . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pyszną rybę po japońsku. Informowaliśmy o tegorocznych cenach karpia.
Źródło: szefowakuchni.pl