Smakosze.pl Przepisy Rosół gotuję inaczej, niż wszyscy. Wywar zyskuje piękny kolor i pełniejszy smak
Fot. Shutterstock/ungvar

Rosół gotuję inaczej, niż wszyscy. Wywar zyskuje piękny kolor i pełniejszy smak

1 grudnia 2024

Lubisz rosół? Teraz wydobądź z niego najpiękniejszy kolor i najlepszy smak. Jak ugotować rosół? Ten wyjątkowy przepis zmieni wszystko i zapewni pełnię smaku. Obiad na niedzielę wyjdzie pyszny jak nigdy dotąd.

Pieczony rosół, czyli postaw na smak i kolor

Rosół jest prawdziwym królem zup w Polsce. Esencjonalny, aromatyczny i pyszny podbija od lat podniebienia smakoszy . Jak ugotować rosół ? Każdy, kto zajmuje się kuchnią ma zwykle swój sposób na tę smaczną zupę. Jednak teraz warto zrobić pieczony rosół.

Zapewni on bursztynowy kolor zupie i lekko słodki, wyjątkowy smak z warzyw i wywaru. Pieczone mięso i warzywa sprawiają, że rosół nabiera dodatkowych aromatów . Wychodzi wspaniale i smakuje całej rodzinie. Poznaj przepis na tę zupę i ugotuj ją na obiad na niedzielę.

warzywa
Fot. Canva/baseimage
W Krakowie mają dość Makłowicza. Powód nie mieści się w głowie

Jak ugotować pieczony rosół?

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • korpus
  • 1 podudzie z indyka
  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • makaron

Przygotowanie rosołu zacznij od ułożenia mięsa i warzyw na blaszce do pieczenia. Posyp solą, pieprzem i piecz w 200 stopniach przez około 60 minut . Po upieczeniu przełóż produkty do dużego garnka i zalej zimną wodą.

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i łyżkę soli. Rosół gotuj na małym ogniu około 3 godziny . Na końcu ewentualnie dopraw solą. Podawaj z ulubionym makaronem. Posyp natką pietruszki.

Pieczony rosół na obiad na niedzielę

Pieczony rosół ma bursztynowy kolor i wspaniały aromat. Mięso i warzywa z piekarnika smakują znakomicie i pachną jeszcze lepiej niż gotowane w tradycyjny sposób . Ten rosół jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale wymaga czasu. Najpierw pieczenie warzyw i mięsa w piekarniku przez godzinę.

Później gotowanie rosołu przez kolejne 3 godziny. Warto jednak czekać, bo zupa smakuje wybornie. Można ją ugotować nie tylko na kurczaku, ale też kaczce, wołowinie oraz indyku. Przepis na pieczony rosół jest wart wypróbowania w każdej kuchni . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pyszną rybę po japońsku. Informowaliśmy o tegorocznych cenach karpia.

rosół
Fot. Canva/Paweł Rękas

Źródło: szefowakuchni.pl

Hit z Podlasia, to ciasto podaję na każde święta. Boże Narodzenie nie może się bez niego odbyć
Błąd Biedronki i pilny apel do klientów. Chodzi o popularny produkt
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy