Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hit z Podlasia, to ciasto podaję na każde święta. Boże Narodzenie nie może się bez niego odbyć
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.12.2024 09:47

Hit z Podlasia, to ciasto podaję na każde święta. Boże Narodzenie nie może się bez niego odbyć

Marcinek
Fot. Canva/wkuchnidoroty

To ciasto z Podlasia wygląda bajecznie i smakuje obłędnie. Złożone z cieniutkich placków przełożonych kremem śmietanowym, jest produktem regionalnym miasta Hajnówka. Mowa o cieście o nazwie Marcinek, na które polecam znakomity przepis. 

Ciasto Marcinek, czyli smakołyk z Podlasia

Ciasto Marcinek jest wyjątkowe i tak pyszne, że aż trudno to opisać. Składa się nawet z 23 placków, które piecze się kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Smakowite placki przekłada się kremem ze śmietany sok z cytryny i cukru pudru. Ciasto Marcinek wygląda wspaniale i delikatnie.

To misterna robota, która cieszy oczy i czaruje smakiem. Wierzch tego pysznego wypieku oprószony jest startym herbatnikami. Przepis na ciasto umożliwi zrobienie go na święta Bożego Narodzenia. Marcinek zachwyci smakiem rodzinę i gości. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube W kuchni Doroty. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

Marcinek
Fot. Canva/wkuchnidoroty
Błąd Biedronki i pilny apel do klientów. Chodzi o popularny produkt

Jak zrobić ciasto Marcinek?

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 450 g mąki pszennej

Składniki na krem:

  • 1 litr śmietanki 36%
  • 400 ml śmietany 18%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z ⅓ cytryny
  • 1 duże opakowanie herbatników

Przygotowanie ciasta Marcinek zacznij od przełożenia do miski masła, cukru pudru i cukru waniliowego. Dodaj jajko i żółtko. Dalej ucieraj. Śmietanę z sodą wymieszaj oddzielnie, bo za chwilę dodasz ją do pozostałych składników. Gdy śmietana nabrała objętości, to już ją dodaj.  Zmiksuj składniki na mniejszych obrotach.

 Wsyp szczyptę soli, ucieraj i wsyp mąkę. Następnie oprósz stolnicę mąką i wyrabiaj ciasto. Podziel je na 14 części. Każdą wałkuj bardzo cienko i wykładaj na papier do pieczenia. Ważne, by średnica placuszka miała po rozwałkowaniu 23 cm. Potem na placek nakładamy talerz i obcinamy boki ciasta, by placki były równe. 

Marcinek najlepszy na Boże Narodzenie

Placki piecz po 2 sztuki w 190 stopniach przez 8 minut. Każdy placek musi być na oddzielnym papierze do pieczenia. Zajmij się przygotowanie śmietany. Do miski wlej śmietankę 36%, dodaj śmietanę 18%, cukier puder i ubijamy. Na końcu dodajemy sok z cytryny.

Na każdy placek wyłóż 2-3 łyżki śmietany i zrób tak z każdym plackiem. Układaj jeden na drugim. Delikatnie dociśnij, a wierzch ciasta i boki posmaruj kremem. Górę oprósz rozdrobnionymi herbatnikami. Wstaw na kilka godzin do lodówki, a potem podawaj. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pyszną i tanią przekąskę z ciasta francuskiego. Polecaliśmy sposób na moczenie suszonych grzybów. 

Marcinek
Fot. Canva/wkuchnidoroty