Żadna ryba po grecku. Ten wigilijny przepis bije ją na głowę
Ryba po grecku niedługo zagości na wielu świątecznych stołach. Warto jednak tę popularną potrawę zastąpić inną od blogerki Ani Zyśk. Przepis w kilku krokach poprowadzi nas przez proces przygotowania wyśmienitej ryby po japońsku.
Przepis od Ani Zyśk na pyszną rybę
Ryba po grecku duszona jest zwykle marchewce, cebuli i z dodatkiem selera. Wychodzi smaczna i jest nam tak dobrze znana. Jeśli jednak ten przepis trochę się nam znudził, warto odkryć inną recepturę. Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk sprawi, że na nasz świąteczny stół wjedzie znakomite danie.
Mowa o rybie po japońsku z dodatkiem papryki konserwowej, ogórka i cebuli. Zalewa z ketchupu i słodkiej papryki wyjątkowo podkręci smak tej pysznej ryby. Ania Zyśk w kilku prostych krokach pokaże nam, jak przyrządzić rybę po japońsku. Dzięki temu każdy poradzi sobie z tym świątecznym daniem.
To będą drogie święta. Takich cen karpia jeszcze nie byłoRyba po japońsku na Boże Narodzenie
Ryba po japońsku zachwyca dość ostrym i słodko-kwaśnym smakiem. Mięciutkie mięso ryby w smacznej panierce i w zalewie z warzywami, to rarytas, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przepisy Ani Zyśk są doceniane przez pasjonatów gotowania. Receptury słyną z łatwości przyrządzenia i doskonałego efekt. Można je zobaczyć na Instagramie jedz.pysznie. Rybę o japońsku najlepiej zrobić na 2 dni przed Wigilią. Wtedy będzie najsmaczniejsza.
Składniki na rybę po japońsku:
- 300 g filetów z mintaja lub dorsza
- 70 g papryki konserwowej
- 90 g ogórków konserwowych
- 150 g cebuli
- 20 g oleju
Składniki na zalewę:
- 60 g ketchupu
- 70 ml wody
- 10 g oleju
- 10 ml octu spirytusowego
- 1 ½ łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 70 ml wody
- 45 g mąki
- sól
- pieprz
Jak w kilku krokach przygotować rybę po japońsku od Ani Zyśk?
Krok 1. Cebulę pokrój w piórka, marynowaną paprykę i ogórki w słupki. Przygotuj zalewę ze składników podanych powyżej. Wymieszaj je do połączenia
Krok 2. Ulubioną rybę pokrój w mniejsze kawałki. Na oleju podsmaż cebule aż się zeszkli. Przełóż ją na talerz i dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Wlej zalewę, wymieszaj i odstaw
Krok 3. Jajko, wodę, przyprawę i mąkę wymieszaj, w cieście obtocz rybę i smaż na złoty kolor. W naczyniu układaj na przemian zalewę i rybę. Wstaw na 2 dni do lodówki, a potem podawaj