Na jakim mięsie gotujesz rosół? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Masa Polaków o nim zapomniała
Rosół na serduszkach spodoba się niejednemu smakoszowi. Zapomniany drobiowy rarytas doskonale nadaje się do przyrządzenia lekkiej i pełnej smaku zupy. Przepis jest banalny i każdy sobie poradzi. Spróbujecie?
Jeśli jeszcze nigdy nie gotowaliście rosołu na podrobach, koniecznie przetestujcie nasz nowy przepis. Zupa przyrządzona na serduszkach nie jest tak tłusta, jak klasyczna drobiowa wersja, a smakuje wyśmienicie. Przyrządza się ją też zdecydowanie krócej.
Przepis na smaczny rosół na serduszkach
Składniki:
-
1 kg kurzych serc
-
2 litry wody
-
2 duże marchewki
-
1 mniejsza pietruszka
-
1 niewielki seler
-
pół pora, liści lub białej części
-
1 mała cebula
-
1-2 liście laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskie
-
5-6 ziaren czarnego pieprzu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Do podania:
-
natka pietruszki do podania
-
odrobina domowego maggi
Jak zrobić rosół na serduszkach? Podroby doskonale zastępują porcje rosołowe
Serduszka oczyszczamy i przenosimy je do większego garnka. Dodajemy umyte i obrane marchewki, selera i pietruszkę. Cebulę opalamy w płomieniu i wrzucamy ją wraz z dobrze opłukanym porem.
Dodajemy też przyprawy w kawałku. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 60 minut. Danie doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem.
Rosół na serduszkach podajemy z makaronem i zieleniną. Możemy też dodać przyprawy do zup , jeśli chcemy, by smak był bardziej wyrazisty. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rosół. Polecamy smaczną zupę na kaczce . Być może spodoba wam się też obfitująca w aromatyczne dodatki receptura na rosół bez mięsa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić zimne nóżki bez żelatyny? Znamy sekret najlepszych kucharek
-
Obłędne kotlety mielone z ziemniakami i pomidorem. Na końcu pamiętaj o 1 sztuczce
-
Jarskie gołąbki z ziemniakami. Bez mięsa i nabiału, a lepsze od klasycznych