Smakosze.pl Przepisy Na jakim mięsie gotujesz rosół? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Masa Polaków o nim zapomniała
canva/Qwart

Na jakim mięsie gotujesz rosół? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Masa Polaków o nim zapomniała

7 października 2022

Rosół na serduszkach spodoba się niejednemu smakoszowi. Zapomniany drobiowy rarytas doskonale nadaje się do przyrządzenia lekkiej i pełnej smaku zupy. Przepis jest banalny i każdy sobie poradzi. Spróbujecie?

Jeśli jeszcze nigdy nie gotowaliście rosołu na podrobach, koniecznie przetestujcie nasz nowy przepis. Zupa przyrządzona na serduszkach nie jest tak tłusta, jak klasyczna drobiowa wersja, a smakuje wyśmienicie. Przyrządza się ją też zdecydowanie krócej.

Przepis na smaczny rosół na serduszkach

Składniki:

  • 1 kg kurzych serc

  • 2 litry wody

  • 2 duże marchewki

  • 1 mniejsza pietruszka

  • 1 niewielki seler

  • pół pora, liści lub białej części

  • 1 mała cebula

  • 1-2 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskie

  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania:

Jak zrobić rosół na serduszkach? Podroby doskonale zastępują porcje rosołowe

Serduszka oczyszczamy i przenosimy je do większego garnka. Dodajemy umyte i obrane marchewki, selera i pietruszkę. Cebulę opalamy w płomieniu i wrzucamy ją wraz z dobrze opłukanym porem.

Dodajemy też przyprawy w kawałku. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 60 minut. Danie doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem.

Rosół na serduszkach podajemy z makaronem i zieleniną. Możemy też dodać przyprawy do zup , jeśli chcemy, by smak był bardziej wyrazisty. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rosół. Polecamy smaczną zupę na kaczce . Być może spodoba wam się też obfitująca w aromatyczne dodatki receptura na rosół bez mięsa .

Rosół na serduszkach jest pyszny
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy