Smakosze.pl Przepisy Babcia Marysia dorzuca do rosołu 1 nieoczywisty składnik. Wywar zyskuje na smaku i pożywności
canva/Foodiesfeed

Babcia Marysia dorzuca do rosołu 1 nieoczywisty składnik. Wywar zyskuje na smaku i pożywności

29 listopada 2022

Rosół jest jedną z ulubionych, polskich zup. Zwykle gotuje się go na drobiu, wołowinie i warzywach. Babcia Marysia dorzuca jednak jeszcze drobiową wątróbkę. Smak wywaru robi się ciekawszy, a skład bogatszy. Warto przetestować tę recepturę, zwłaszcza jeśli należycie do wielbicieli podrobów.

Pyszny rosół można przygotować na wiele sposobów. Prosty i pełen smaku wariant uzyskacie, korzystając z przepisu babci Marysi. Stawia ona na nietypowy dodatek drobiowej wątróbki. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze podroby wzbogacają to tradycyjne danie.

Przepis na pyszny rosół z wątróbką

Składniki:

  • 4-5 litrów wody

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka

  • szponder wołowy lub kawałek pręgi

  • 250 g wątróbki drobiowej

  • 3 duże marchewki

  • 2 średnie pietruszki

  • 1 nieduży seler

  • 1 mały por

  • 1 średnia cebula

  • 2-3 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • pół łyżeczki estragonu

  • 1 łyżka suszonego lubczyku

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować rosół z wątróbką? Przepis babci Marysi nie ma sobie równych

Kurczaka, wołowinę oraz wątróbki oczyszczamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 40 minut, usuwając szumowiny. Dodajemy opaloną w płomieniu palnika cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie.

Gotujemy 40 minut na niewielkim ogniu. W międzyczasie myjemy warzywa, a marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wrzucamy je do garnka , po czym dodajemy 3/4 pęczka natki pietruszki, uprzednio wiążąc gałązki białą nicią.

Gotujemy jeszcze 30 minut, pod koniec wsypując estragon oraz lubczyk. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kwadrans. Usuwamy wszystkie warzywa i wsypujemy resztę natki pietruszki, uprzednio ją siekając. Rosół z wątróbką podajemy z makaronem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne rosoły. Polecamy prostą i pełną smaku bezmięsną odsłonę , która może stanowić bazę niejednej zupy. Być może też spodoba wam się patent na rozgrzewającą wersję z imbirem .

Rosół z wątróbką jest wyśmienity
canva/volgariver

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy