Babcia Marysia dorzuca do rosołu 1 nieoczywisty składnik. Wywar zyskuje na smaku i pożywności
Rosół jest jedną z ulubionych, polskich zup. Zwykle gotuje się go na drobiu, wołowinie i warzywach. Babcia Marysia dorzuca jednak jeszcze drobiową wątróbkę. Smak wywaru robi się ciekawszy, a skład bogatszy. Warto przetestować tę recepturę, zwłaszcza jeśli należycie do wielbicieli podrobów.
Pyszny rosół można przygotować na wiele sposobów. Prosty i pełen smaku wariant uzyskacie, korzystając z przepisu babci Marysi. Stawia ona na nietypowy dodatek drobiowej wątróbki. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze podroby wzbogacają to tradycyjne danie.
Przepis na pyszny rosół z wątróbką
Składniki:
-
4-5 litrów wody
-
1 porcja rosołowa z kurczaka
-
szponder wołowy lub kawałek pręgi
-
250 g wątróbki drobiowej
-
3 duże marchewki
-
2 średnie pietruszki
-
1 nieduży seler
-
1 mały por
-
1 średnia cebula
-
2-3 liście laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
5 ziaren czarnego pieprzu
-
pół łyżeczki estragonu
-
1 łyżka suszonego lubczyku
-
1 pęczek natki pietruszki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować rosół z wątróbką? Przepis babci Marysi nie ma sobie równych
Kurczaka, wołowinę oraz wątróbki oczyszczamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 40 minut, usuwając szumowiny. Dodajemy opaloną w płomieniu palnika cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy 40 minut na niewielkim ogniu. W międzyczasie myjemy warzywa, a marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wrzucamy je do garnka , po czym dodajemy 3/4 pęczka natki pietruszki, uprzednio wiążąc gałązki białą nicią.
Gotujemy jeszcze 30 minut, pod koniec wsypując estragon oraz lubczyk. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kwadrans. Usuwamy wszystkie warzywa i wsypujemy resztę natki pietruszki, uprzednio ją siekając. Rosół z wątróbką podajemy z makaronem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne rosoły. Polecamy prostą i pełną smaku bezmięsną odsłonę , która może stanowić bazę niejednej zupy. Być może też spodoba wam się patent na rozgrzewającą wersję z imbirem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ciocia Gosia na święta przygotowuje mus z wędzonego pstrąga. Lepszej przystawki nie jedliście
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama