Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciocia Gosia na święta przygotowuje mus z wędzonego pstrąga. Lepszej przystawki nie jedliście

Ciocia Gosia na święta przygotowuje mus z wędzonego pstrąga. Lepszej przystawki nie jedliście

Mus z wędzonego pstrąga
canva/Andreas-Saldavs

Mus z wędzonego pstrąga jest elegancką przystawką o niesamowitym smaku. Prosty przepis cioci Gosi pomoże Wam przygotować ten rarytas w zaledwie kilka chwil. Jego kremowa konsystencja zachwyci waszych gości. Spróbujecie?

Jeśli lubicie ryby wędzone, delikatny mus z pstrąga z pewnością Wam posmakuje. Ryba po połączeniu ze śmietanką i plastrami łososia prezentuje się znakomicie. Podana z koperkiem i świeżym pieczywem przystawka wprost rozpłynie się w ustach i zachwyci was przyjemnym aromatem. Warto skosztować.

Przepis na mus z wędzonego pstrąga

Składniki:

  • 500 g wędzonego pstrąga

  • 240 g śmietanki 30%

  • 1 łyżka żelatyny

  • 125 ml wody

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekany koperek wedle uznania

  • kilka plastrów wędzonego łososia

Jak zrobić mus z wędzonego pstrąga? Znamy prosty przepis na smakowitą przystawkę

Zaczynamy od obrania i oczyszczenia ryby. Oddzielone mięso miksujemy na krem przy pomocy blendera. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy.

Składniki dodajemy do pstrąga, a następnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Starannie mieszamy, a następnie układamy masę w foremkach, których dno wypełniliśmy plastrami łososia. Wierzch wyrównujemy i również przykrywamy kawałkami łososia.

Wstawiamy do lodówki, by mus zastygł. Po kilku godzinach mus z wędzonego pstrąga można serwować. Najlepiej smakuje z pieczywem, oprószony koperkiem. Niektórzy serwują go też z szyjkami rakowymi i tapenadą.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite przystawki. Spróbujcie koniecznie śledzi po góralsku z dodatkiem pysznej bryndzy. Być może skuszą was też znakomite pory zapiekane w śmietanie — będą dobre także do obiadu.

Mus z wędzonego pstrąga jest pyszny
canva/Eising

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: