Smakosze.pl
Rosół

canva/from_my_point_of_view, Getty Images Pro

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

17 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rosół sam w sobie jest znanym pogromcą przeziębień oraz jesiennej grypy. Dodając do niego korzeń imbiru wzmocnisz jego prozdrowotne właściwości. Dodatkowo taka zupa rozgrzewa, co jest bardzo istotne w czasie zimnych dni.

Rosół w niedziele jest niemalże tradycją w wielu polskich domach. Gdy wywaru zostaje na następne dni, na jego podstawie gotuje się często pomidorówkę lub inne pyszne zupy.

Klasyczny polski rosół wiele zyskuje, gdy dodaje się do niego świeży korzeń imbiru. Jego ostry smak i aromat przechodzą do bulionu, a także właściwości rozgrzewające i poprawiające odporność.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na rosół z imbirem

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.

Składniki:

  • drobiowa porcja rosołowa

  • 3 litry wody

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • seler

  • por

  • kawałek startego imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziarna pieprzu

  • 3 liście laurowe

  • 15 g lubczyku

  • posiekana natka pietruszki

  • sól i pieprz

Do garnka włóż mięso i zalej je zimną wodą. Gotuj je przez 2 godziny, cały czas zbierając szumowiny z powierzchni. Po tym czasie wrzuć obrane i umyte warzywa i gotuj kolejną godzinę.

panierowanie kotleta

Soczyste schabowe marynowane w maślance

CZYTAJ DALEJ

Wrzuć do bulionu ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny kulki i sól. Cebulę opal nad palnikiem, przekrój na pół i wrzuć do garnka. Gotuj rosół, aż wszystkie warzywa staną się miękkie.

Do zupy wrzuć obrany i starty na tarce o małych oczkach imbir, rozgniecione ząbki czosnku oraz siekaną natkę pietruszki. Podawaj z klasycznym makaronem. Smacznego.

Rosół

Źródło: canva/Madeleine_Steinbach, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: imadzik.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >