Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz farsz do pierogów robi z suszonych grzybów i 1 zaskakującego składnika. Zachwytom nie ma końca

Makłowicz farsz do pierogów robi z suszonych grzybów i 1 zaskakującego składnika. Zachwytom nie ma końca

Farsz do pierogów Roberta Makłowicza
canva/Dar1930 ; TRICOLORS/East News

Farsz do pierogów można przygotować z wielu składników. Robert Makłowicz stawia na suszone grzyby. Łączy je jednak nie z kiszoną kapustą, a z ugotowaną kaszą gryczaną i zrumienioną na maśle cebulką. Dzięki temu powstaje niezwykle aromatyczna kompozycja.

Pierogi są nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Robert Makłowicz proponuje przygotowanie ich z kaszą gryczaną zamiast kiszonej kapusty. Z ugotowanymi, suszonymi grzybami kasza smakuje wyśmienicie. Spróbujecie?

Przepis na farsz do pierogów Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 330 g kaszy gryczanej

  • 20 g grzybów suszonych

  • 80 g cebuli

  • 1 małe jajo

  • pół łyżeczki masła

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • ciasto na pierogi

Jak zrobić pyszny farsz do pierogów? Robert Makłowicz zdradził swój patent

Grzyby suszone namaczamy w zimnej wodzie przez 4-5 godzin, a następnie gotujemy je do miękkości na niewielkim ogniu. Wodę z gotowania zachowujemy do przyrządzenia opłukanej kaszy gryczanej.

Ziarno gotujemy mniej więcej 15 minut w osolonym wrzątku, w razie potrzeby dolewając nieco wody. Kaszę i grzyby mielimy. Łączymy je z posiekaną, zeszkloną na maśle cebulką.

Na koniec wbijamy jajo i dodajemy przyprawy wedle uznania. Tak przygotowanym farszem do pierogów wypełniamy ciasto i gotujemy wyrób przez kilka minut w osolonym wrzątku. Podajemy z ulubioną okrasą.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na farsze do pierogów. Szczególnie polecamy nietypową kompozycję z tuńczykiem. Sprawdźcie także, czego użyć, by nadzienie do pierogów ruskich wyszło idealnie.

Farsz do pierogów Roberta Makłowicza jest znakomity
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps