Rosyjska zupa rybna
Rosyjską zupę rybną charakteryzuje mocny, rybny smak. Zupa gotowana jest na kilku rodzajach mięsa, dzięki czemu jest wyraźna, intensywna i bardzo pożywna. Zupę rybną przygotujesz na rodzinny obiad, a także na większe uroczystości, również na Wigilię. Poznaj przepis na tradycyjną, rosyjską zupę rybną.
Rosyjska zupa rybna jest tradycyjną zupą uchodzącą u naszych wschodnich sąsiadów za prawdziwy przysmak. Dzięki kilku rodzajom ryb, zupa ma wyraźny smak i aromat, jest bardzo zdrowa i sycącą. Zupę rybną podaje się również na święta i większe, rodzinne uroczystości.
Podstawą zupy rybnej jest wywar. Ugotujesz go z małych rybek, a także z głów i kręgosłupów większych ryb, np. pstrągów. Wywar musi być gotowany na małym ogniu przez godzinę, aby wydobyć wszystkie smaki. Ryby filetowe również dobierz według własnego uznania i ugotuj pyszną, pożywną zupę dla całej rodziny.
Jeśli lubisz próbować kuchni całego świata, przygotuj również węgierską zupę rybną z karpia oraz tajską zupę rybną curry z owocami morza.
Przepis na rosyjską zupę rybną
Składniki:
500 g małych ryb: karasia, płoci, okoni
500 g filetów rybnych: karpia, dorsza, szczupaka
marchewka
korzeń pietruszki
por
kawałek selera
cebula
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
Jak przygotować rosyjską zupę rybną?
Małe ryby umyj, oczyść, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez godzinę na wolnym ogniu, aby powstał mocny, rybny wywar.
Zbierz szumowiny, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, por, pietruszkę, cebulę, pokrój filety i gotuj kolejne 30 minut, aż warzywa będą miękkie, a ryby ugotowane.
Zupę dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oprósz posiekaną pietruszką.