Smakosze.pl Przepisy Rozbij i panieruj lecz nie smaż. Na schabowe jest lepszy i zdrowszy sposób
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Rozbij i panieruj lecz nie smaż. Na schabowe jest lepszy i zdrowszy sposób

19 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety schabowe to klasyka kuchni polskiej. Wielu nie wyobraża sobie bez nich obiadu, a inni, przez nadmiar tłuszczu unikają jak ognia. Istnieje jednak sposób na zdrowe kotlety schabowe, z których każdy będzie zadowolony. Smażenie to przeszłość.

Schabowe podstawą obiadu

Cienko rozbite schabowe obtoczone w bułce tartej, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu i podane na obiad z ziemniakami i surówką, to sposób na klasyczny polski obiad. Na samą myśl o chrupkości i aromacie kotletów aż ślinka cieknie. I wszystko byłoby smaczne, gdyby nie ten tłuszcz.

Przez to, że kotlety w tradycyjnej wersji są w nim smażone, stają się zbyt kaloryczne, ciężkie i niezdrowe. Z takich powodów wiele osób rezygnuje z tego dania, a szkoda. Okazuje się jednak, że istnieje sposób, z którym nie trzeba smażyć kotletów schabowych , a mimo to są tak samo smaczne i zdrowsze. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować.

rozbijanie kotletó.jpg
Fot. Canva/webphotographeer
Zasyp odpływ 6 łyżkami. Brud, tłuszcz i zatory znikną, jak ręką odjął

Schabowe bez smażenia

Zdrowe kotlety schabowe powstają bez grama tłuszczu, ponieważ są przygotowywane w piekarniku. Metoda, choć może wydawać się zaskakująca, jest skuteczna. Kotlety nie tracą na smaku, a nawet zyskują.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować składników, których nie używa się do zrobienia tradycyjnych schabowych. Niezbędne produkty poznasz, sprawdzając poniższą listę. Żadnego składnika nie pomijaj, a kotlety wyjdą doskonałe.

Składniki:

  • 4 rozbite kotlety schabowe
  • 2 jajka
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki bulionu
  • 100 g żółtego sera w kostce
  • pieprz
  • sól

Przepis na zdrowe kotlety schabowe

Rozbite kotlety schabowe przypraw pieprzem oraz solą. Dokładnie wetrzyj przyprawy w mięso. Do miski włóż musztardę, wbij jajka i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj składniki, aby się ze sobą połączyły.

Kotlety obtocz w powstałej mieszaninie, a następnie obtocz je w bułce tartej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kotlety. Umieść je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i piecz je przez 15 minut.

Po tym czasie schabowe podlej bulionem, a na ich wierzchu rozsyp starty na dużych oczkach ser. Piecz je przez 10 minut, do momentu roztopienia i zarumienienia się sera. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, a będą smakowały doskonale.

obiad z kotletem.jpg
Fot. Canva/robert6666
Do pomidorowej, do grzybów, do mięsa. Te kluseczki przygotujesz w kilka minut
Zrobiłem na próbę sernik anielski od Heni. W życiu lepszego nie jadłem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy