Smakosze.pl Przepisy Rozbij jajko na talerzyk i nakłuj żółtko. Za ten patent ktoś powinien dostać złoty medal
fot. Anna Zyśk

Rozbij jajko na talerzyk i nakłuj żółtko. Za ten patent ktoś powinien dostać złoty medal

26 listopada 2024

Sposób na idealne jajko sadzone? Mikrofalówka! Brzmi to jak bluźnierstwo, ale efekty przekonują nas, że to najprawdziwsza prawda.

Jajko sadzone z mikrofalówki

Podczas gdy kucharze-amatorzy pogrążają się w sporach o idealne sposoby na jajka, Anna Zyśk wsadza kij w mrowisko. Autorka konta jedz.pysznie na Instagramie doskonałym nazywa jajko sadzone przygotowane w mikrofalówce. W tym szaleństwie jest metoda!

Kuchenka mikrofalowa z pewnością nie tylko ułatwia, ale przede wszystkim przyspiesza przygotowanie jajek w tej wersji. Kucharze prześcigają się w wymyślaniu kolejnych sposobów na przyrządzanie jajek w mikrofalach. Nie wszystkie są warte uwagi, ale ten z pewnością ułatwia życie.

Czesi atakują polskie sklepy. Wykupują 1 produkt, odbiera mowę

Idealne jajko sadzone

Sekretem tego przepisu jest umiejętne zastosowanie pewnej zasady. Dotyczy ona zresztą nie tylko jajek, lecz wszystkiego, co przygotowujemy w kuchence mikrofalowej. Chodzi o danie parze drogi ujścia.

Mikrofale podgrzewają wodę zawartą w jedzeniu. Dlatego narażeni jesteśmy na wzrost ciśnienia w naczyniu i wybuch jedzenia we wnętrzu kuchenki. Dlatego też przekłuwamy lub otwieramy opakowania przed umieszczeniem w mikrofali. W naszym wypadku takim „opakowaniem” są ścianki żółtka, które trzeba lekko nakłuć, by nie wybuchły.

Śniadanie w 45 sekund

Krok 1 . Talerzyk posmaruj oliwą.

smarowanie talerzyka

Krok 2 . Delikatnie wybij na niego jajko.

wybijanie jajka

Krok 3 . Żółtko delikatnie przebij od góry, tak, by zawartość się nie wylała.

nakłuwanie żółtka

Krok 4 . Umieść w mikrofalówce na 45 sekund, dopraw pieprzem i solą i podaj.

gotowe sadzone

Bosacka poleca je, są cudowne. Polacy mogą jeść je na śniadanie bez wyrzutów sumienia
Strzelczyk wziął czerwoną kapustę i pokazał na co go stać. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy