Smakosze.pl Przepisy Rozbijam cienko schab i obtaczam w tej marynacie. Kotlety wychodzą obłędnie kruche, 1 dodatek zadziwia
Fot. YouTube/Majkel

Rozbijam cienko schab i obtaczam w tej marynacie. Kotlety wychodzą obłędnie kruche, 1 dodatek zadziwia

31 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znudziły ci się zwykłe schabowe? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na tę część mięsa. Za sprawą pomysłowej marynaty kotlety wychodzą tak pyszne, jak nigdy. Założę się, że jednego dodatku się nie spodziewasz.

Kotlety schabowe muszą być

Kotlety schabowe należą do klasyki polskiej kuchni, a wielu je te kotlety przynajmniej raz w tygodniu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że można jest nieco ulepszyć. Wystarczy obtoczyć je w marynacie , a będą kruche jak nigdy dotąd.

Ważną rolę odgrywa w marynacie jeden składnik. Choć na pierwszy rzut oka może być sporym zaskoczeniem To jednak właśnie dzięki niemu kotlety są tak smaczne i kruche. Dowiedz się z dalszej części, z czego składa się marynata i jak ją zrobić, a następnie przygotuj w ten sposób kotlety schabowe na obiad. Domownicy oniemieją z zachwytu.

mary nata.jpg
Fot. YouTube/Majkel
Polacy rzadko ją jedzą, a działa cuda na układ pokarmowy. Efekty zauważysz niemal od razu

Nie może zabraknąć tego składnika do marynaty

Marynata składa się z kilku łatwo dostępnych i dosyć powszechnych składników. Większość z nich na pewno masz w swojej kuchni, ale jeden na pewno okaże się sporym zaskoczeniem. Chodzi o cytrynę, a dokładnie o jej sok.  Gwarantuję, że dodany do kotletów sprawi, że będą kruche, a przede wszystkim smaczne. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Majkel , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 1 jajku
  • ⅓ pęczka pietruszki
  • 60 g majonezu
  • 5 g soli
  • 5 g pieprzu
  • bułka tarta

Przepis na kruche kotlety schabowe

Do miski włóż majonez i wbij jajko. Wsyp sól oraz pieprz. Wlej sok z cytryny. Natkę pietruszki umyj i drobno ją posiekaj. Wsyp ją do miski i wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą marynatę .

Plastry schabu rozbij na niskie kotlety i dokładnie obtocz je w marynacie. Następnie umieść obtoczone kotlety schabowe w lodówce na przynajmniej 30 minut. Im dłużej jednak będą się marynowały, tym smaczniejsze wyjdą.

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż je z dwóch stron do momentu zarumienienia na złoty kolor . Podawaj na obiad i zachwycaj się ich smakiem. Sprawdź, jakie promocje przygotowali w Dino oraz poznaj przepis na szybki obiad .

panierka.jpg
Fot. YouTube/Majkel
Układam obok siebie biszkopty i zawijam je z kremem i owocami. Moje ciasto bez pieczenia to hit sezonu
Sezon na grzyby wystartował, w lasach są już kurki i borowiki. Warto iść na grzybobranie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy