Smakosze.pl Przepisy Rozgniatam widelcem i dodaję do masy na kotlety. Wychodzą cudownie soczyste
Fot. youtube.com/EinfachesMenu

Rozgniatam widelcem i dodaję do masy na kotlety. Wychodzą cudownie soczyste

12 lutego 2025

Czy kotlety mielone można faszerować? Jak najbardziej. Należy tylko odpowiednio wybrać nadzienie, które pomoże im zatrzymać wilgoć i doda właściwego smaku. Ten z poniższego przepisu nadaje się do tego idealnie.

Kotlety mielone z farszem

Mięso mielone to jeden z najczęstszych produktów w kuchniach – nie tylko naszej, lecz także tych z całego świata. Mielenie i siekanie musi być naprawdę starą techniką kulinarną. Zmiękcza ono mięso i czyni je lepiej strawnym, co nasi przodkowie – mniej biegli niż my dziś jesteśmy w rozumieniu chemii gotowania – musieli bardzo doceniać.

Dlatego też w przygotowaniu potraw z mięsa mielonego inspirować się można różnymi rozwiązaniami i kuchniami całego świata . Można więc podpatrzeć, jak kotlety mielone faszeruje się, by dodać im smaku i uczynić bardziej soczystymi. Jako farsz posłużyć mogą na przykład różne rodzaje sera, jak w tym wypadku.

mięso mielone
Fot. youtube.com/EinfachesMenu
Poszedł do modnej knajpy i zamówił schabowego. To, co znalazł pod mięsem wprawiło go w osłupienie

Kotlety z serkiem topionym

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Proste menu. Na zdjęciach widzimy mięso faszerowane rozdrobnionym serkiem topionym z przyprawami. By spolszczyć taką potrawę można użyć np. bryndzy, która świetnie nadaje się na taki farsz.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 50 ml maślanki
  • 50 g masła
  • 40 g serka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól, pieprz, kmin rzymski, majeranek, wędzona papryka
  • Mąka do panierowania, tłuszcz do smażenia
farsz na kotlety
Fot. youtube.com/EinfachesMenu

Kotlety faszerowane serem

Serek przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek i wędzoną paprykę. Rozgniatamy widelcem, by rozluźnić i wymieszać masę.

Mięso mielone przekładamy do miski. Wybijamy jajko, dodajemy maślankę i posiekaną cebulę. Wyrabiamy na gładką masę.

kulki mięsne
Fot. youtube.com/EinfachesMenu

Do mięsa dodajemy bułki tartej tak , by osiągnąć konsystencję na kotlety. Przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na kleistą masę.

Z mięsa formujemy placuszki o średnicy ok. 8 cm. Na każdy nakładamy po łyżeczce serowego farszu. Zaklejamy i formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy.

Kotlety mielone obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy warstwę tłuszczu. Kotlety smażymy na złocisto z obu stron i podajemy póki gorące.

Wypróbuj też przepisy na kotlety z kaszy gryczanej i zupę ziemniaczaną .

usmażone mięso
Fot. youtube.com/EinfachesMenu
Poszedł po wędlinę do Biedronki i nagle to zobaczył. W głowie się nie mieści, sprawa dla Sanepidu
Tyle zapłacisz za pączki od Gessler. W innych cukierniach ceny też poszybowały w górę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy