Rozgniatam widelcem i dodaję do masy na kotlety. Wychodzą cudownie soczyste
Czy kotlety mielone można faszerować? Jak najbardziej. Należy tylko odpowiednio wybrać nadzienie, które pomoże im zatrzymać wilgoć i doda właściwego smaku. Ten z poniższego przepisu nadaje się do tego idealnie.
Kotlety mielone z farszem
Mięso mielone to jeden z najczęstszych produktów w kuchniach – nie tylko naszej, lecz także tych z całego świata. Mielenie i siekanie musi być naprawdę starą techniką kulinarną. Zmiękcza ono mięso i czyni je lepiej strawnym, co nasi przodkowie – mniej biegli niż my dziś jesteśmy w rozumieniu chemii gotowania – musieli bardzo doceniać.
Dlatego też w przygotowaniu potraw z mięsa mielonego inspirować się można różnymi rozwiązaniami i kuchniami całego świata . Można więc podpatrzeć, jak kotlety mielone faszeruje się, by dodać im smaku i uczynić bardziej soczystymi. Jako farsz posłużyć mogą na przykład różne rodzaje sera, jak w tym wypadku.
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety5_1f3f16c046.jpg)
Kotlety z serkiem topionym
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Proste menu. Na zdjęciach widzimy mięso faszerowane rozdrobnionym serkiem topionym z przyprawami. By spolszczyć taką potrawę można użyć np. bryndzy, która świetnie nadaje się na taki farsz.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 50 ml maślanki
- 50 g masła
- 40 g serka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 mały pęczek koperku
- Sól, pieprz, kmin rzymski, majeranek, wędzona papryka
- Mąka do panierowania, tłuszcz do smażenia
![farsz na kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety2_22d7327229.jpg)
Kotlety faszerowane serem
Serek przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek i wędzoną paprykę. Rozgniatamy widelcem, by rozluźnić i wymieszać masę.
Mięso mielone przekładamy do miski. Wybijamy jajko, dodajemy maślankę i posiekaną cebulę. Wyrabiamy na gładką masę.
![kulki mięsne](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety3_05757fc035.jpg)
Do mięsa dodajemy bułki tartej tak , by osiągnąć konsystencję na kotlety. Przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na kleistą masę.
Z mięsa formujemy placuszki o średnicy ok. 8 cm. Na każdy nakładamy po łyżeczce serowego farszu. Zaklejamy i formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy.
Kotlety mielone obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy warstwę tłuszczu. Kotlety smażymy na złocisto z obu stron i podajemy póki gorące.
Wypróbuj też przepisy na kotlety z kaszy gryczanej i zupę ziemniaczaną .
![usmażone mięso](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety4_862b6f1bf9.jpg)