Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wbij jajka do kaszy gryczanej i włącz blender. Mógłbym to jeść na śniadanie, obiad i kolację
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.02.2025 18:35

Wbij jajka do kaszy gryczanej i włącz blender. Mógłbym to jeść na śniadanie, obiad i kolację

kasza gryczana
Fot. youtube.com/zdroweprzepisy8

Kasza to jedno z najlepszych źródeł węglowodanów w naszej diecie. Większość przedstawicielek tej kategorii ma niski indeks glikemiczny i białko, a przy tym nie drażni żołądka. Taka kolacja będzie więc lekkostrawna, a przy tym pyszna.

Kotlety z kaszy na kolację

Kasza gryczana, zresztą podobnie jak inne kasze, jest nie tylko lekkostrawna, lecz także uboga w kalorie. Tymczasem zwłaszcza jej palona odmiana jest złożona i pełna w smaku. Pozwala to przygotować z niej kolację, która da nam uczucie sytości i wypełni żołądek, ale nie pójdzie w boczki.

W tym wydaniu kaszę gryczaną miksujemy na gładką masę. Dzięki temu można formować z niej proste i pyszne kotlety. Wzbogacone dodatkiem warzywnym są niezastąpionym źródłem błonnika, tak pomocnm w odchudzaniu.

kasza gryczana ugotowana
Fot. Canva
Wyjęła jedzenie ze śmietnika Biedronki. Sprawa trafiła do sądu, jest wyrok

Lekkostrawna kolacja na ciepło

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zdrowe przepisy, gdzie warzywa, a później kotlety są podsmażone. Jeśli potrzebujemy naprawdę lekkostrawnego składnika diety, postawmy na gotowanie warzyw i pieczenie gotowych kotletów warzywnych.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 300 g kaszy gryczanej
  • Gotowane warzywa z rosołu lub 1 marchewka i 1 cebula
  • 3 jajka
  • Sól, pieprz, suszony czosnek, oregano
  • Bułka tarta do obtoczenia
smażenie kotletów
Fot. youtube.com/zdroweprzepisy8

Kasza gryczana na odchudzanie

Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub na parze, by zatrzymać jak najwięcej składników odżywczych. Kasza powinna być dość miękka, by dać się później łatwo zblendować. Odstawiamy ją do przestudzenia.

Ugotowane warzywa rozdrabniamy widelcem. Jeśli używamy surowych warzyw, warto poddusić je na łyżce masła. Przyprawiamy solą i pieprzem.

masa na kotlety
Fot. youtube.com/zdroweprzepisy8

Kaszę przenosimy do miski, dodajemy jajka i miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy warzywa i całość mieszamy rękami, by wyrobić masę.

Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy w mące. Smażymy na maśle klarowanym na złocisty kolor z obu stron lub wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Wypróbuj też przepisy na kurczaka w panierce z ziemniaków i roladki schabowe.

kotlety z kaszy
Fot. youtube.com/zdroweprzepisy8