Smakosze.pl Dieta Rozgnieć czosnek i połącz z tym warzywem. Szybko pożegnasz się z cholesterolem
Fot. Canva/vinicef

Rozgnieć czosnek i połącz z tym warzywem. Szybko pożegnasz się z cholesterolem

27 czerwca 2024

Czosnek często wykorzystujemy w kuchni. Cenimy jego smak i wartości odżywcze. Niewiele osób jednak wie, że warto połączyć go z pewnym popularnym warzywem. Dzięki temu z łatwością pozbędziemy się problemów z cholesterolem.

Czosnek pełen smaku i dobroczynnych właściwości

Czosnek chętnie stosujemy w kuchni . Wszystko przez jego smak, zapach, ale też cenne właściwości. Dzięki niemu wspieramy układ oddechowy, skutecznie walczymy z infekcjami i niszczymy bakterie . Jedzenie czosnku ułatwi nam odksztuszanie i zmniejszy stany zapalne w organizmie.

Czosnek jadamy z pieczywem, dodajemy go do zapiekanek, marynat i mięs. Jednak warto połączyć go też z lubianym warzywem. Zachęca do tego dr Bartek Kulczyński w filmiku opublikowanym na swoim kanale YouTube. Korzyści są nieocenione.

czosnek
Fot. Canva/pameladebutler
W Dino kompletnie powariowali. Mięso dostaniesz za ułamek ceny, pędź do sklepu

Połącz czosnek z pomidorem

Warto czosnek włączyć do naszej diety , by cieszyć się smakiem, ale też zdrowiem. Dietetyk radzi, by czosnek spożywać razem z pomidorami. Wszystko dlatego, że czosnek w połączeniu z likopenem, czyli najważniejszym składnikiem pomidorów, hamuje powstawanie cholesterolu.

Oznacza to, że czosnek i pomidory wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Zbijają cholesterol i tym samym nie doprowadzają do powstania miażdżycy . Dlatego warto wymieszać keczup ze startym czosnkiem lub można dodać pastę czosnkową do gotowej zupy pomidorowej. Takie połączenie przyniesie wymierne korzyści zdrowotne.

Czosnek w naszej kuchni

Warto połączenie pomidorów i czosnku wykorzystać w zapiekankach, makaronach, nawet pizzy . Sos pomidorowy z dodatkiem czosnku będzie pysznie smakował i jednocześnie działał prozdrowotnie. Zwalczy cholesterol i nie dopuści do rozwoju miażdżycy. Takie połączenie można też wykorzystać w surówkach i podać do obiadu.

Czosnek i pomidory to smaczne i bardzo zdrowe połączenie. Cenne wartości i działanie prozdrowotne warto wykorzystać w naszej diecie . Będzie pysznie, zdrowo i na dobre zapomnimy o cholesterolu. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić prostą i smaczną surówkę od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy przepis na sernik, który nigdy nie opada.

pomidory i czosnek
Fot. Canva/elle_kh

Źródło: YouTube/drbartekpl

Zawiń wszystko w papier do pieczenia i wrzuć na patelnię. Ten obiad to hit, robi się sam
Strzelczyk zamówił schabowego XXL. Gdy usłyszał cenę, nie mógł uwierzyć. „Jestem w szoku”
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy