Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę surówkę od Strzelczyka zrobisz w kilka minut. Z talerzy zniknie jeszcze szybciej
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.06.2024 17:07

Tę surówkę od Strzelczyka zrobisz w kilka minut. Z talerzy zniknie jeszcze szybciej

surówka z pora
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Surówka z przepisu Tomasza Strzelczyka sprawi, że twoje obiady będą smakowały jeszcze lepiej. Zrobisz ją w błyskawicznie, a w dodatku nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Niektóre z nich mogą zaskakiwać, ale komponują się z całością idealnie.

Pyszna surówka od Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk tym razem zaproponował pyszną i szybką surówkę do dania głównego. Jej smak przyćmiewa smak mięsa. Byłem zaskoczony, kiedy mój tata w pierwszej kolejności zjadł ten dodatek, a nie mięso. 

Z drugiej strony nie powinno mnie to dziwić. Smak surówki jest genialny i sprawdzi się do każdego mięsnego dania. W żadnym wypadku nie będzie sucha  dzięki wybitnemu sosowi oraz dodatkowi soczystych owoców, czyli jabłek i gruszek. Musisz jej spróbować. 

sos.jpg
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zapomnij o dodawaniu ryżu do gołąbków. Ten składnik sprawdzi się w nich 100 razy lepiej

Potrzebne składniki

Strzelczyk swoją surówkę robi ze składników, które znajdziesz na liście poniżej. Jak zaraz się przekonasz, jest ich naprawdę niedużo. Być może masz je nawet w swojej lodówce. Sprawdź, czego ci brakuje i zaczynamy.

Składniki:

  • 2 pory
  • 1 marchew
  • 1 jabłko 
  • ½ gruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g śmietany 18%
  • 40 g majonezu
  • 40 g musztardy gruboziarnistej 
  • 20 g miodu
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis na surówkę od Strzelczyka

Zacznij od odcięcia zielonej części i korzonków z pora. Następnie białą część przekrój na pół i wypłucz z niego zalegający piasek. Pora posiekaj w krążki o grubość około 5 milimetrów

Marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Na tych samych oczkach zetrzyj jabłko oraz połowę gruszkę. Nie musisz obierać ich ze skórki

Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Do miski włóż śmietanę, musztardę oraz majonez. Wlej odrobinę soku z cytryny. Dodaj miód. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję

Wszystkie warzywa przełóż do miski. Wlej sos i dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę podawaj do obiadu, a nawet do świeżego pieczywa z masłem. Będzie pasowała idealnie. Sprawdź, jak zrobić domowy chleb bez zakwasu oraz dowiedz się, czym zabielić pomidorową zamiast śmietany

por.jpg
Canva/@ezgikocahan