Rozgrzewające kakao na jesienne chłody
Nie ma nic przyjemniejszego niż pyszny, kakaowy napój sączony w rozgrzanym domu, podczas gdy za oknem pada deszcz. Pyszny kubek zrelaksuje nas, przywodząc na myśl czasy dzieciństwa, a jednocześnie zapewni szereg korzyści zdrowotnych. Wypróbujcie go koniecznie z dodatkiem odrobiny cynamonu.
Proponowany przez nas napój doskonale rozgrzewa. Sprawdzi się więc jako towarzysz na chłodne, jesienne popołudnia. Spożyty przed snem zapewni nam spokojny wypoczynek , dostarczając organizmowi składników ułatwiających zasypianie.
Jego smak możemy jeszcze podkręcić, dodając odrobinę kardamonu albo wykorzystując do jego przyrządzenia smakowy napój roślinny. Kakao i cynamon idealnie pasują jako dodatek do napoju czekoladowego czy waniliowego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszne i rozgrzewające kakao
Składniki:
-
250 ml mleka krowiego lub dowolnego napoju roślinnego
-
2-3 łyżeczki kakao
-
1/3 łyżeczki cynamonu
-
cukier w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mleko lub napój ogrzewamy do temperatury pokojowej. Niewielką jego ilość mieszamy z kakao i cynamonem, tak aby uzyskać jednolitą masę. Pozostały płyn delikatnie podgrzewamy na wolnym ogniu. Stopniowo dodajemy do niego mieszaninę z kakao i cynamonem.
Zagotowujemy, próbujemy i dodajemy cukier według uznania. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
O czym pamiętać podczas przygotowywania kakao?
Napoje roślinne często są słodsze niż mleko krowie. Dlatego też ilość cukru należy dobrać do stosowanego przez nas płynu. Można też użyć innego słodzika np. erytrytolu, cukru wanilinowego czy syropu klonowego.
Nie używajmy jednak miodu — wysoka temperatura sprawi, że utraci on swoje cenne wartości. Zdecydowanie lepiej wykorzystać go do przyrządzenia tego syropu . A jeśli jesteście uczuleni na kakao — nic straconego. Możecie je zamienić na karob i cieszyć się podobnie pyszną miksturą.
Źródło zdjęcia: canva/DragonFly
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku