Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu
canva/Olena Rudo

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

6 grudnia 2021

Znudził wam się prosty napar z imbirem i kurkumą, a nadal potrzebujecie się rozgrzać? Dodajcie do mikstury pieprzu. Przyprawa nie tylko podkręci smak prozdrowotnej napoju, ale też spowoduje, że wasz metabolizm przyspieszy, a wy poczujecie przyjemne ciepło. Skuście się na tę pikantną herbatkę, a jeszcze nie raz do niej powrócicie.

W chłodne dni sięgamy po ciepłe zupy — takie jak ten rosół babci Tereski — oraz po napoje, które w swoim składzie zawierają prozdrowotne produkty takie jak bogata w witaminę C cytryna, pełen antybakteryjnych właściwości imbir czy przyjemnie pikantna kurkuma .

Połączenie tej trójki trzech to istny koktajl zdrowia, który proponujemy uzupełnić o nuty pieprzu. Smak naparu wybrzmi z większą mocą, a przy tym doskonale was on rozgrzeje. Żal nie spróbować.

Przepis na rozgrzewający napar z dodatkiem pieprzu

Składniki:

  • 300 ml wrzątku

  • 1 cm kawałek świeżego imbiru

  • 2 cm kawałek świeżej kurkumy

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • 1 łyżka miodu

  • pół łyżeczki mielony czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Imbir obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy go do szklanki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut. Kurkumę również pozbawiamy skórki.

Przyprawę ścieramy na tarce o drobnych oczkach , a następnie łączymy z miodem, wyciśniętym z cytryny sokiem i pieprzem. Odstawiamy miksturę na około 5 minut.

Po tym czasie składniki dodajemy do naparu imbirowego i mieszamy . Odcedzamy i pijemy, póki jest ciepłe. Smacznego.

Wskazówka: do ścierania kurkumy załóżcie rękawiczki — przyprawa silnie farbuje dłonie na żółty kolor.

Napój imbirowy
Napój imbirowy warto urozmaicić, dodając do niego kurkumy i pieprzu. Podkręcą smak i rozgrzeją

Źródło zdjęcia: canva/letty17

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy