Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu
Znudził wam się prosty napar z imbirem i kurkumą, a nadal potrzebujecie się rozgrzać? Dodajcie do mikstury pieprzu. Przyprawa nie tylko podkręci smak prozdrowotnej napoju, ale też spowoduje, że wasz metabolizm przyspieszy, a wy poczujecie przyjemne ciepło. Skuście się na tę pikantną herbatkę, a jeszcze nie raz do niej powrócicie.
W chłodne dni sięgamy po ciepłe zupy — takie jak ten rosół babci Tereski — oraz po napoje, które w swoim składzie zawierają prozdrowotne produkty takie jak bogata w witaminę C cytryna, pełen antybakteryjnych właściwości imbir czy przyjemnie pikantna kurkuma .
Połączenie tej trójki trzech to istny koktajl zdrowia, który proponujemy uzupełnić o nuty pieprzu. Smak naparu wybrzmi z większą mocą, a przy tym doskonale was on rozgrzeje. Żal nie spróbować.
Przepis na rozgrzewający napar z dodatkiem pieprzu
Składniki:
-
300 ml wrzątku
-
1 cm kawałek świeżego imbiru
-
2 cm kawałek świeżej kurkumy
-
sok wyciśnięty z połowy cytryny
-
1 łyżka miodu
-
pół łyżeczki mielony czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Imbir obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy go do szklanki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut. Kurkumę również pozbawiamy skórki.
Przyprawę ścieramy na tarce o drobnych oczkach , a następnie łączymy z miodem, wyciśniętym z cytryny sokiem i pieprzem. Odstawiamy miksturę na około 5 minut.
Po tym czasie składniki dodajemy do naparu imbirowego i mieszamy . Odcedzamy i pijemy, póki jest ciepłe. Smacznego.
Wskazówka: do ścierania kurkumy załóżcie rękawiczki — przyprawa silnie farbuje dłonie na żółty kolor.
Źródło zdjęcia: canva/letty17
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnialidla