Smakosze.pl
 Kurkuma jest bardzo zdrowa

canva/engdaowichitpunya

Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

23 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kurkuma jest popularną w kuchniach azjatyckich przyprawą korzeniową, która oprócz nadawania im charakterystycznej żółtej barwy i smaku, ma też szereg korzystnych właściwości. Warto po nią sięgać regularnie, by zapewnić sobie zdrowie i piękny wygląd.

Korzeń ten zwany tez ostryżem pochodzi z Indii i to w tamtejszej kuchni rozgościł się na dobre. My również możemy skorzystać z jego dobrodziejstw, niekoniecznie sięgając po egzotyczne dania. Zdradzamy, dlaczego warto ją jeść i do jakich dań pasuje.

Śledzie z ziemniakami Roberta Makłowicza

Wspaniałe, zaskakujące śledzie od Makłowicza podane z ziemniakami

CZYTAJ DALEJ

Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie kurkumy?

Kurkuma pozwoli nam zadbać o linię. Wspiera bowiem utratę masy, przyspieszając przemianę materii i wspomagając procesy trawienne. Wykazuje też silne działanie oczyszczające, dzięki czemu nasz organizm łatwiej usunie szkodliwe substancje.

Zawarte w niej składniki aktywne biorą udział w metabolizmie tłuszczów, hamując powstawanie komórek tłuszczowych. Dzięki nim też jest w stanie ukoić nasz układ pokarmowy podczas niestrawności i złagodzić dolegliwości bólowe.

Kurkuma pełni też niebagatelną rolę w procesie gojenia ran, przyspieszając go i ułatwiając odbudowę uszkodzonej skóry. Będzie też pomocna w leczeniu łuszczycy oraz stanów zapalnych naszego największego narządu.

Jej silne działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne sprawiają, że jest idealna w budowaniu odporności. Warto po nią sięgać jesienią i zimą, by wzmocnić organizm w walce z chorobami charakterystycznymi dla tego okresu, czyli przeziębieniem i grypą.

Z kurkumy przygotujecie pyszny napój o wielu prozdrowotnych właściwościachzłote mleko. Warto po nie sięgać właśnie teraz, gdy łatwiej o przeziębienie czy grypę. Przyprawy tej możecie też z powodzeniem dodawać do ryżu czy rosołu. Będą smaczniejsze i bardziej wartościowe.

Złote mleko

Z kurkumy przyrządzicie m.in. złote mleko

Źródło zdjęcia: canva/Olena Rudo

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: motywatordietetyczny

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >