Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewający rosół babci Tereski z dodatkiem ostrej przyprawy
canva/arfo

Rozgrzewający rosół babci Tereski z dodatkiem ostrej przyprawy

23 listopada 2021

Rosół jest ulubioną zupą wielu smakoszy. W sezonie jesienno-zimowym warto zdecydować się na jego rozgrzewającą wersję wykonaną z przepisu babci Tereski. Jej sekretem jest dodatek papryczki chilli, która przyjemnie podkręca delikatny smak dania z kury. Jedząc je, poczujecie przyjemne ciepło. Spróbujcie koniecznie.

Niezawodne przepisy na pyszne rosoły gościły u nad wielokrotnie. Wystarczy wspomnieć wyjątkową recepturę Ewy Wachowicz czy patent Magdy Gessler na to danie. T ym razem mamy dla was przepis bardziej swojski, przygotowany przez domową szefową kuchni — babcię Tereskę. Jej wersja rosołu jest bardzo aromatyczna i przyjemnie pikantna — wszystko za sprawą papryczki chilli. Spróbujcie, a zagości w waszych domach częściej.

Przepis na rozgrzewający rosół babci Tereski

Składniki:

  • 1 kura rosołowa ważąca około 2 kg

  • 3 średnie marchewki

  • 1 niewielki korzeń pietruszki

  • mały kawałek selera

  • 1 średnia cebula

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • 1 płaska łyżeczka suszonej chilli

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • sos sojowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kurę kroimy na części i dokładnie myjemy. Wkładamy ją do garnka wypełnionego zimną wodą. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Wodę wylewamy i zalewamy kurczaka porcją świeżego płynu.

Zagotowujemy i podgrzewamy na małym ogniu z uchyloną pokrywką. Łyżką cedzakową zbieramy szumy. Cebulę obieramy z wierzchniej łupiny, kroimy ją w plastry i rumienimy na suchej patelni.

Możemy też całą nadziać na widelec i opalić nad palnikiem. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na nieco mniejsze kawałki. Po mniej więcej godzinie gotowania mięsa dodajemy je do garnka wraz z przyprawami.

Gotujemy rosół do miękkości kury . Jeżeli używamy mięsa młodej kury, powinien być gotowy po około 1,5 godziny . Jeśli nieco starszej, gotowanie potrwać może nawet do 3 godzin. Mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu, a następnie przelewamy go przez sito o gęstym splocie.

Wsypujemy chilli. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym , jeśli go używamy. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem, najlepiej domowym . Smacznego.

Rosół babci Tereski
Rosół babci Tereski zawiera chilli i dlatego jest doskonały na chłodne dni

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy